Expoziție ”Cotidian de Război”

Share:

Expoziția este găzduită de Muzeul Municipiului București, la Palatul Suțu, în perioada 19 noiembrie – 15 decembrie 2014.

 Primul război mondial nu a reprezentat numai deplasări de fronturi, situaţii neprevăzute şi succesiuni de evenimente, ci și semnificaţia unor răsturnări radicale, dureroase pentru mentalul colectiv, cu puternice implicaţii în sfera socială și implicit politică.

Primul război mondial a avut drept rezultat prăbuşirea unei lumi şi apariţia alteia, unde vechile generaţii nu se puteau regăsi şi adapta. Încercarea de a găsi un refugiu unde timpul să se fi oprit ca prin minune, devenise un reper imaginar pentru generaţiile mai vechi. O situaţie mai grea o avea generaţia care făcuse războiul, o generaţie care la 20 de ani se rupsese definitiv şi iremediabil de cei de acasă.
Pe negândite se conturează o barieră între cele două lumi: cei de acasă şi cei din tranşee. Cei din tranşee, după patru sau cinci ani de război, revin acasă cu obiceiuri schimbate şi gânduri radicale.
Războiul a bulversat întregul cotidian, a schimbat caractere, a provocat traume colective puternice.
Proiectul «Cotidian de război» dorește să ofere publicului o reprezentare fragmentară a vieții bucureștene de acum o sută de ani. Deși Europa se aprindea în văpaia războiului în România și la București se trăia într-o pace aparentă, care a devenit treptat un factor de presiune foarte puternic.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.