Peste 1,5 milioane de alegători au votat până la orele 10.00!

Share:

Peste 1.500.000 de alegători, reprezentând 8,52% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 10.00, potrivit datelor preliminare privind prezenţa la vot centralizate la BEC, prezenţă peste cea din primul tur, care a fost de 6,55%. Secţiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2014 s-au deschis, duminică, la ora 07.00, fiind aşteptaţi la vot 18.281.625 de alegători.

Peste 1.500.000 de alegători, reprezentând 8,52% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 10.00, potrivit datelor preliminare privind prezenţa la vot centralizate la BEC, prezenţă peste cea din primul tur, care a fost de 6,55%, informează Mediafax.

Potrivit datelor menţionate, 1.557.859 de alegători s-au prezentat la urne până la ora 10.00.

Cea mai mare prezenţă este înregistrată în judeţele Olt şi Teleorman, peste 11%, alte judeţe fruntaşe fiind Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, peste 10%.

Cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Harghita – 4,69% şi Covasna – 5,28%. La turul II al alegerilor prezidenţiale din 2009, până la ora 10.00 îşi exprimaseră opţiunea prin vot 7,52% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

Peste 3.100 de bihoreni au făcut cereri pentru a vota cu urna mobilă, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce la scrutinul din 2 noiembrue au existat aproximativ 1.700 de solicitări pentru urna mobilă, transmite corespondentul Mediafax..

Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a declarat, duminică, pentru corespondentul Mediafax, că 3.115 persoane au cerut urna mobilă, cele mai multe fiind internate în spital. În urmă cu două săptămâni, cu urna mobilă au votat 1.718 persoane. În Bihor, faţă de primul tur de scrutin, când pe listele electorale permanente erau înscrise 505.204 persoane, la cel de-al doilea tur numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente este de 505.166 persoane. În judeţ, toate cele 651 secţii de votare au fost deschise la ora 7.00, fără niciun fel de incident.

Peste 2.300 de suceveni au făcut cereri pentru a vota cu urna mobilă, jumătate dintre aceştia fiind internaţi în spitalele din judeţ, transmite corespondentul Mediafax.

La primul tur de scrutin au votat cu urna mobilă 1.449 de suceveni.

Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, au fost înregistrate 2.343 de cereri de urnă mobilă, din care 1.180 din spitale. Conform prefectului de Suceava, Florin Sinescu, înainte de deschiderea secţiilor de votare au existat câteva probleme legate de alimentarea cu energie electrică în localităţile Slatina, Fălticeni şi la Secţia nr. 32 din Suceava, însă avariile au fost remediate.

În judeţul Suceava, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au fost amenajate 553 de secţii de votare, fiind aşteptate la vot 580.656 de persoane.

Secţiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, fiind aşteptaţi la vot 18.281.625 de alegători.

Numărul alegătorilor este mai mic cu aproape 3.000 faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Conform ultimei raportări a Autorităţii Electorale Permanente, copiile de pe listele electorale permanente cuprind 18.281.625 de alegători, faţă de 18.284.326 de cetăţeni români cu drept de vot înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente de la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.

Cei 18.281.625 de alegători vor putea vota în 18.550 de secţii de votare. Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate sâmbătă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.

Votul se va desfăşura în aceleaşi secţii care au fost organizate şi pentru primul tur al alegerilor, în aceleaşi locuri şi sub autoritatea aceloraşi birouri electorale.

Secţiile de votare se închid la ora 21.00.

Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României a început în afara ţării sâmbătă, la ora 20.00, primul român votând la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland), având în vedere diferenţa de fus orar.

Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiciliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până n preziua alegerilor.

Persoanele reţinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.