Premierul japonez vrea să convoace alegeri anticipate pe 14 decembrie

0

Premierul japonez Shinzo Abe intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie, cu scopul de a consolida sprijinul popular pentru politica sa economică, care prevede, între altele, o creştere a TVA-ului, a anunţat presa locală, citată de AFP.

Abe urmează să anunţe marţi dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului şi să convoace alegeri generale cu doi ani înainte de termen, au anunţat principalele publicaţii nipone, între care Yomiuri Shimbun, informează Mediafax.

În contextul în care politica sa economică („abenomics”) întâmpină dificultăţi, Abe doreşte totuşi o nouă creştere TVA-ului, de la 8 la 10 la sută, după o primă creştere, care a avut loc în aprilie, de la 5 la 8 la sută, şi care a afectat reluarea economică începută anterior.

Această creştere a descurajat consumul, iar o a doua ar putea compromite reluarea economică şi să-l afecteze pe Abe din punct de vedere politic. Premierul crede, probabil, că el ar putea fi chestionat pe larg de populaţie în tentativa de a-şi religitima rolul.

A doua creştere este prevăzută pentru octombrie 2015, dar Guvernul vrea să o amâne pentru aprilie 2017, cu scopul de a apăra fragila economie japoneză, adică dincolo de mandatul celor 480 de deputaţi, care expiră în decembrie 2016.

Politologi apreciază că Abe nu ar avea mare lucru de pierdut deoarece opoziţia este aproape inexistentă, în timp ce Guvernul încă se bucură, în pofida tuturor acestor aspecte, de o cotă de popularitate destul de ridicată (aproape 50% de opinii favorabile, potrivit celor mai recente sondaje).

Economiştii sunt de părere că Japonia trebuie să crească TVA-ul pentru a reduce enorma îndatorire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.