Dan Cristian Popescu a anticipat corect rezultatele din finala prezidenţială

0

Deputatul PDL, Dan Cristian Popescu, este singurul politician care a reuşit să facă o estimare electorală foarte apropiată de scorurile obţinute de cei doi candidaţi în finala prezidenţială. Incisivul deputat declara, pe 6 noiembrie, într-un interviu acordat cotidianului „Cronica Română”, că, în turul II, Iohannis va obţine 54% din voturi, în timp ce Ponta doar 46%, prezentând o serie de argumente în sprijinul afirmaţiei sale.

De altfel, reluăm o parte din interviul acordat la acea dată de Dan Cristian Popescu cotidianului nostru.

” Domnule deputat Cristian Popescu am intrat în campania pentru turul II a prezidenţialelor. Ponta versus Iohannis. O finală prezidenţială, de altfel, previzibilă încă de la începutul campaniei…
Toată lumea se aştepta la acest lucru şi cred că turul I a fost o formalitate pentru cei doi. De asemenea, diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis era previzibilă în condiţiile în care pe culoarul Dreptei au fost mai mulţi candidaţi. Eu cred că scorul obţinut de Klaus Iohannis este unul bun şi acest lucru mă face să fiu foarte optimist pentru turul II. De asemenea, cred că Ponta nu are nicio şansă să câştige scrutinul din 16 noiembrie! Pot să fac şi o estimare electorală dacă vreţi – sunt convins că Iohannis va obţine 54% din voturi, în timp ce Ponta doar 46%.

Pe ce vă bazaţi când faceţi aceste previziuni?
Mă bazez, în primul rând, pe experienţa alegerilor precedente care au arătat că în turul II la urne vine un plus de votanţi, oameni pragmatici, în marea lor majoritate votanţi de dreapta, care susţin că doar turul II al prezidenţialelor contează, iar turul I este o pierdere de timp. De altfel, în turul I nu a fost o miză de departajare, în sensul că locul trei a fost departe de locul doi şi în aceste condiţii ordinea nu ar fi putut fi schimbată. Mulţi oameni, inclusiv prieteni de-ai mei, au considerat că turul I nu a reprezentat o miză importantă. Pe de o parte acest argument, iar pe de altă parte mă bazez pe faptul că votanţii candidaţilor de Dreapta vor vota cu Klaus Iohannis. De asemenea, sǎ nu ignorǎm nici incidentele din ziua votului în Diaspora. Au fost mii de oameni, poate chiar mai mult, care nu au reușit sǎ ajungǎ la urne. Credeți cǎ pe 16 noiembrie vor sta, resemnați, acasǎ? Va asigur cǎ nu. Vor veni cu toții, încǎ o datǎ, pentru a sancționa proasta organizare care i-a împiedicat (voit sau nu) sǎ voteze. Și mulți alți români, atât din țarǎ cât și din strǎinǎtate, care poate nu aveau de gând sǎ meargǎ la vot în turul II, sau nu erau încǎ deciși, vor ieși sǎ voteze în semn de solidaritate cu cei pe care i-au vǎzut la televizor sau pe net stand în frig, câte 5, 6 ore la cozi interminabile, fǎrǎ sǎ reușeascǎ sǎ își exercite dreptul democratic, garantat de Constituție, pe care orice guvern și orice instituție abilitatǎ a statului sunt obligate sǎ îl asigure.

Putem vorbi şi de această dată de un vot masiv anti-PSD şi implicit anti-Ponta?
Eu am spus de multe ori că în România Dreapta înseamnă anti-PSD. Asta este definiţia dreptei pentru marea majoritate a românilor, inclusiv în 2014. Cine se opune PSD devine automat de dreapta. După această logică şi Traian Băsescu, după ce s-a opus PSD a devenit de dreapta, pentru că iniţial, după cum ştim, a fost liderul unui partid de stânga.
Sunt convins că în turul II, românii vor da un vot masiv anti-PSD. Din păcate, acest partid este asociat unor practici mai vechi, nedemocratice, abuzive, în care baronii deţin puterea absolută în partid. Desi au fost aduși oameni tineri în conducere, aceștia au demonstrat cǎ sunt mândri urmași ai vechii gărzi, ba pe alocuri, mult mai răi. Dacǎ domnilor Iliescu, Nǎstase sau Geoanǎ nu le puteai reproșa lipsa culturii sau a diplomației, domnii Ponta sau Șova au mari lacune și la aceste capitole. Din fericire, în 2014, românii vor altceva…”

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.