Meleșcanu cere scuze cetăţenilor din diaspora

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a adresat, luni, scuze cetățenilor români care nu și-au putut exercita votul la secțiile de votare din străinătate, adăugând, însă, că MAE a luat toate măsurile care au depins de această instituție pentru ca votul românilor din afara granițelor să se desfășoare în condiții de „corectitudine, legalitate și neutralitate”, potrivit Agerpres.

„MAE (…) a depus toate eforturile și a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condițiile în vederea desfășurării votului în secțiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate și neutralitate. Țin să îmi exprim regretul și să adresez scuze față de acei cetățeni români care, datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să își exercite dreptul de vot. Nemulțumirile și insatisfacția lor nu au trecut neobservate”, a afirmat Meleșcanu într-o declarație de presă .

În opinia sa, este „profund regretabil” faptul că în ciuda măsurilor aplicate de misiunile diplomatice și consulare ale României în străinătate, „un număr important de români nu au putut, în mai multe cazuri, să își exercite dreptul la vot, așa cum și-au dorit”.

Ministrul Afacerilor Externe și-a exprimat „aprecierea sinceră” pentru spiritul civic „remarcabil” de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot și care, „în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile”, și-au exercitat dreptul la vot.

„Este de remarcat și apreciat pozitiv faptul că, pe fondul unui aflux important de votanți și a unei activități intense și susținute în secțiile de votare din străinătate, nu au fost înregistrate incidente semnificative în privința corectitudinii procesului de votare”, a mai spus Meleșcanu.

Pe de altă parte, șeful diplomației a subliniat că fluidizarea „mult mai mare” a procesului de vot față ce primul tur de scrutin a făcut ca în al doilea tur să poată vota „de aproape trei ori mai mulți români” aflați în străinătate.

„La alegerile pentru președintele României desfășurate în străinătate au votat, în turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie 2014, potrivit informațiilor anunțate de Biroul Electoral Central, un număr de 378.811 de cetățeni români, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc în diaspora după 1990”, a precizat Teodor Meleșcanu.

Ministrul apreciază, însă, că este nevoie de o legislație în domeniu care să corespundă noilor realități de la nivelul diasporei românești.

„Evoluția societății românești și dinamica prezenței românilor în afara granițelor a depășit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. (…) Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituțiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncționalități în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluții legislative care să corespundă situației actuale și de perspectivă a electoratului românesc și asigure, fără sincope, condițiile pentru ca românii să își poată exercita dreptul de vot în condiții de normalitate oriunde s-ar afla pe glob”, a susținut Meleșcanu.

El a adresat mulțumiri personalului Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral din străinătate, dar și șefilor de misiuni diplomatice și consulare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.