Merkel: Acțiunile Rusiei ar putea destabiliza Europa

0

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a criticat dur atitudinea președintelui rus Vladimir Putin față de conflictul din Ucraina și a îndemnat Uniunea Europeană (UE) și SUA să adopte o poziție comună față de Rusia, informează Deutsche Welle, potrivit Agerpres.

În timpul unui discurs susținut luni la Institutul Lowy pentru Politici Internaționale (Australia), cancelarul german a îndemnat Europa și SUA la acțiuni hotărâte și la unison față de atitudinea Moscovei, pentru soluționarea conflictului ucrainean. Șefa guvernului de la Berlin l-a criticat aspru pe liderul rus Vladimir Putin și a atenționat în legătură cu ‘marele incendiu’ care ar putea izbucni în Europa din cauza situației din Ucraina.

Potrivit Angelei Merkel, Rusia continuă să se ghideze după vechiul mod de gândire, în categorii de ‘sfere de influență’, ceea ce duce la nerespectarea dreptului internațional. Acest lucru, potrivit cancelarului federal, ‘pune sub semnul întrebării pacea din Europa, după două războaie mondiale și un război rece’ și își găsește continuarea în ‘influența exercitată de Rusia asupra destabilizării situației din estul Ucrainei’.

Angela Merkel a subliniat că un mod de gândire în categorii de ‘sfere de influență’ nu trebuie să se impună.

În același timp, Merkel nu a exclus o soluționare militară a conflictului din Ucraina, dar a declarat că UE va încerca să caute și în continuare căi diplomatice pentru ieșirea din criză. Cancelarul federal nu a exclus nici posibilitatea unor noi sancțiuni față de Rusia, care însă vor fi introduse imediat ce va fi necesar.

Referindu-se la catastrofa aviatică a cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, Angela Merkel a atras atenția asupra caracterului global al crizei ucrainene. ‘Criza din Ucraina nu este în niciun caz o problemă regională. Din acest exemplu vedem: ea se referă la noi toți’, a subliniat cancelarul german, adăugând că vede riscuri de pe urma acțiunilor Rusiei în special pentru Republica Moldova, Georgia și Serbia.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.