Program de sănătate pentru mame și sugari
Programul SAMAS, Sănătate pentru Mame și Sugari organizează pe 22 și 23 noiembrie Simpozionul Medical SAMAS – Protecția perineului pre, intra și postpartum.
Evenimentul are loc la Hotel Capital Plaza, cu începere de la ora 08:30 și este dedicat tuturor profesioniștilor din specialitățile perinatale: moașe și asistente medicale, doctori ginecologi și neonatologi, kinetoterapeuți si educatori prenatali. În plus, pe 23 noiembrie, în cadrul evenimentului va fi oferit și un premiu pentru activitate, o tabletă digitală pentru Cel Mai Activ Asistent SAMAS.
Programul SAMAS, Sănătate pentru Mame și Sugari, susținut de către NUTRICIA, Fundația Crucea Albă și Crucea Roșie sector 6, promovează educația pentru sănătate prin cursuri și evenimente dedicate cadrelor medicale pentru a oferi suport și educație mamelor pe perioada primelor 1000 de zile (de la concepția copilului până când acesta împlinește 2 ani. În plus, Programul SAMAS este primul proiect de antreprenoriat social de anvergura națională din România.
Simpozionul Medical SAMAS aduce în atenția specialiștilor un subiect de interes, protecția perineului pre, intra și postpartum, prezentându-le tehnicile de protecție a perineului la asistarea nașterii vaginale și modelele de succes ale pregătirii perineului pentru naștere și a recuperării abdo-perineală postpartum.
Invitații speciali ai Simpozionului Medical SAMAS sunt Bernadette Schaffner și Damaris Beck Utermann, membre ale Federației Moașelor din Elveția, personalități de referință la nivel internațional în practica obstreticală și în pregătirea și recuperarea abdo-perineală. Bernadette Schaffner este fondatoarea Casei de Nașteri les Cygines, având peste 35 de ani de experiență ca moașă, iar Damaris Beck Utermann este o moașă cu vaste cunoștințe despre pionieratul medical în comunitate, beneficiind de experiența gestionării cu succes a unei maternități în Africa.
În cea de a doua zi a Simpozionului Medical SAMAS, pe 23 noiembrie, va avea loc o prezentare a cursului SAMAS, Sănătate pentru Mame și Sugari, dar și a oportunitatilor profesionale pe care le oferă moașelor și asistentelor medicale care obțin certificarea în furnizarea de servicii de sănătate esențiale pentru bunăstarea comunității. În plus, vor fi descrise și opțiunile de practică profesională indepentă pentru asistenții medicali și moașe și va fi înmânat și Premiul Pentru Cel Mai Activ Asistent SAMAS.
Pe 23 noiembrie, în cadrul simpozionului va fi vizionat și filmul documentar Nașterea la Microscop, un film realizat în 2014, care va revoluționa modul în care atât femeile, cât și cadrele medicale se raportează la cea mai bună decizie privind nașterea copiilor. Filmul documentar este bazat pe studii medicale foarte recente care trag un semnal de alarmă asupra posibilelor efecte la nivelul microbiomului uman și al efectelor epigenetice cauzate de nașterea prin cezariană.
Programul SAMAS a beneficiat încă de la inceput, prin infuzia de expertiză de la Fundația Crucea Albă, de un expert elvețian pe sănătatea perineului, în persoana doamnei Claudia Bider Heim, moașă independentă din Elveția care profesează în România din 2007. Doamna Heim a oferit sutelor de gravide și mame care i-au fost paciente în România servicii de pregătire a perineului pentru naștere si recuperare abdo-perineală după naștere având rezultate extrem de bune începând cu nașteri cu perineu intact într-o țară unde peste 98% din femeile care nasc vaginal sunt supuse episiotomiei. Astfel, asistenții certificați SAMAS au beneficiat de cea mai bună pregătire fiind îndrumați de către Claudia Bider Heim.
Ana Măiță, purtător de cuvânt al Programului SAMAS, a declarat că „este pentru a doua oară când organizam Simpozionul Medical SAMAS, primul având loc la începutul anului, în ianuarie. Ne-am bucurat să vedem că profesioniștii din domeniu perinatal au participat în număr mare, astfel că acum ne-am dorit să facem experiența Simpozionului Medical SAMAS cu mult mai plăcută.