Lupta împotriva Ebola în Africa de Vest, departe de a fi câştigată

0

Preşedintele american Barack Obama a avertizat marţi că lupta împotriva virusului Ebola este departe de a fi câştigată în Africa de Vest, îndemnând la vigilenţă chiar dacă au fost înregistrate progrese, în special în Liberia.

„Atât timp cât epidemia continuă în trei state din Africa de Vest – Liberia, Sierra Leone, Guineea -, aceasta va reprezenta un pericol nu doar pentru America, ci şi pentru întreaga lume”, a subliniat el, în cursul unei reuniuni la Casa Albă cu echipa însărcinată cu lupta împotriva virusului.”Suntem departe de soluţionarea acestei situaţii în Africa de Vest”, a adăugat Obama.

„Vestea bună este că în unele zone din Liberia, eforturile noastre, atât cele civile, cât şi cele militare, au un impact real”, a subliniat el, menţionând o creştere a numărului de cazuri în Sierra Leone.”În Guineea, cifrele sunt mai puţin importante, decât în Sierra Leone sau în Liberia, însă cazurile sunt deseori înregistrate în zone foarte îndepărtate, dificil de atins, iar coordonarea internaţională trebuie să fie îmbunătăţită”, a subliniat Obama.

Aproape 2.200 de militari americani se află în prezent în Liberia. Pentagonul a prevăzut iniţial să trimită până la 4.000 de militari, însă în cele din urmă această nu ar trebui să depăşească pragul de 3.000.

„Ne-am dat seama, colaborând cu Agenţia Americană pentru Dezvoltare (USAID) şi cu Guvernul Liberiei, că acolo sunt multe capacităţi a căror existenţă nu o cunoaştem”, a explicat generalul Gary Valesky, şeful contingentului american din Liberia.

Cea mai gravă epidemie de Ebola de la identificarea virusului în 1976 s-a soldat cu 5.177 de morţi din totalul de 14.413 persoane infectate de la începutul acestul an, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat vineri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.