Dan Cristian Popescu: „Fără o reformă reală, PSD nu mai ajunge niciodată la Cotroceni!”

Domnule deputat Dan Cristian Popescu, aţi fost singurul politician care a anticipat scorul din finala prezidenţială. Mărturii stau atât postările dumneavoastră pe Facebook, cât şi un interviu acordat, între cele două tururi de scrutin, cotidianului nostru…

Am fost convins de acest rezultat până la final. Am fost ferm convins că va câştiga Klaus Iohannis. De asemenea, am mai fost convins că atât campania ACL, cât şi cea a PSD, nu vor influenţa rezultatul final decât minimal. Aceste campanii au avut ca rezultat doar mobilizarea membrilor şi simpatizanţilor apropiaţi. În consecinţă, rezultatul final, de 54% la 46% în favoarea lui Iohannis, l-am calculat plecând de la singura sursă reală pe care o aveam şi anume rezultatele de la europarlamentare. Restul datelor publice, respectiv sondajele, nu le puteam folosi, pentru că acestea sunt viciate de diferiţii clienţi politici care le comandă. Probabil că partidele care comandă un sondaj sau altul primesc rezultatele reale, dar preferă să le cosmetizeze în interes propriu. Din acest motiv, am făcut aceste estimări şi pentru turul I şi pentru turul II, ambele confirmându-se.

Ceea ce știe mai puțină lume, este că încă din 4 octombrie am scris pe Facebook scorurile pe care eu le anticipam pentru ambele tururi prezidenţiale. Am vrut să-mi demonstrez mie, nu altcuiva, că această campanie nu o să capteze interesul românilor. Alegătorii au fost foarte „obosiţi” electoral în urma campaniilor din ultimul timp, de nivelul discuţiilor politice care a coborât, din păcate, din ce în ce mai jos şi singurul lucru care le-a mai captat atenţia a fost lupta anticorupţie. O luptă anticorupţie dusă  pe de o parte de DNA, iar pe de altă parte de tentativele disperate ale actualei majorităţi din Parlament de a bloca dosarele de urmărire penală ale foștilor miniștri, de a proteja parlamentari de eventuale percheziții sau arestări preventive, sau de promovarea deja celebrului proiect de lege a graţierii şi amnistiei.

În rest, lumea nu a mai fost interesată de politică. Este interesant, de asemenea, faptul că Iohannis nu a fost văzut ca un politician. Dacă ar fi fost perceput ca un politician nu ar fi reuşit să scoată atât de mulţi români la vot. Ar fi ieşit la vot o parte dintre români pentru a taxa aroganţa şi eşecurile guvernului Ponta, dar nu atât de mulţi. Personalitatea lui Klaus Iohannis a avut un aport special în a scoate la vot, în plus, 1.000.000-1.500.000 de alegători, exact aceia care au făcut diferenţa. Personalitatea lui Iohannis a înclinat decisiv balanţa în turul II.

Cât a fost vorba de un succes al lui Klaus Iohannis, şi cât de un insucces al lui Victor Ponta? Cât de mult a contat comportamentul arogant al lui Ponta şi implicit al PSD în această campanie?

Vă voi repeta ceea ce am mai spus într-un alt interviu acordat publicaţiei dumneavoastră. Principala problema a PSD şi implicit a lui Victor Ponta, pentru că el este liderul de astăzi al acestui partid, este că  nu au putut şi nici nu a vrut să se reformeze. Pesediştii folosesc aceleaşi practici moştenite de la înaintaşii lor comunişti. Practicile acestea sunt bazate pe faptul că ei consideră că oamenii sunt ignoranți, slabi, sau ambele. Ei strâng voturile, în principal prin metode care ţin de constrângere, și nu prin metode care se bazează pe libertatea omului. Să mă explic… Metoda votului cumpărat este simplă pentru că prin intermediul ei îl constrângi pe alegător. Îl constrângi pentru că primarul din comuna X sau satul Y îl roagă, îl obligă sau îi condiţionează anumite avantaje şi drepturi de un vot. La serviciu, patronul sau directorul îţi „sugerează” pe un ton imperios sau chiar prin ameninţări cu cine să votezi. Cumpărarea votului în mediul rural este, de asemenea, de notorietate. Comuniştii se bazau pe astfel de metode. Frica juca un rol de frunte în vechiul regim. „Ai grijă ce vorbeşti, ai grijă cu cine vorbeşti, că te ridică Securitatea”, se auzea mai la tot pasul. Aceste metode au fost continuate, bineînţeles după ce au fost rafinate, de către noii comunişti, cei de la PSD. Şi aceştia nu concep, nu înţeleg, că ei trebuie să explice, cu argumentele de rigoare, ce au făcut, ce pot face, iar oamenii, prin liberul lor arbitru, să aleagă în deplină cunoştinţă de cauză. Celor de la PSD li se pare mult mai normal, mult mai uşor, să forţeze, prin diferite mijloace, alegătorul să le dea votul. Cu cât românii sunt mai liberi, iar acest lucru se vede mult mai bine la românii plecaţi afară, cu atât votul lor este împotriva PSD. Când oamenii pleacă în diaspora se simt mult mai liberi pentru că în ţară, aşa cum ştim cu toţii, trăim încă sub presiunea unor frici moştenite. Şi acum ne este frică să vorbim anumite lucruri la telefon despre X sau Y, este un lucru care ţine de subconştient. Oamenii pleacă din ţară și pe măsură ce simt gustul libertăţii cu atât mai mult votează împotriva stângii, de această dată au votat împotriva lui Ponta.

Să vă dau un exemplu. Să luăm locuitorii unei comune care a votat, în proporţie de 80% cu Ponta. Dacă mutăm oamenii aceia în Spania, Germania sau Marea Britanie, sunt convins că în cel mult un an de zile vor vota în proporţie de 80% împotriva PSD, indiferent de numele candidatului acestui partid la prezidenţiale.

Ca să se reformeze cu adevărat, PSD trebuie să renunţe la aceste practici. Acesta trebuie să funcţioneze ca un partid normal, care respectă regulile luptei electorale, şi care trebuie să obţină voturi în urma unor argumente aduse cetăţenilor, nu prin constrângeri. Cu cât oamenii din România vor gândi mai liber, pentru PSD –fără o reformă reală– va fi tot mai greu să mai câştige vreodată preşedinţia. Pentru că avem o masă critică, tot mai mare, de oameni liberi. Şi pe aceşti români este foarte greu să îi manipulezi. Oamenii aceştia acţionează tranşant pentru că au înţeles că votul este puterea lor, arma lor, în războiul cu aroganţa şi cu corupţia.

Credeţi că liderii PSD au anticipat, vreo secundă, această umilinţă suferită în 16 noiembrie?

Liderii PSD au înţeles abia duminică, în jurul orei cinci după-amiază, că vor pierde. Niciunul dintre liderii marcanţi ai PSD nu au conştientizat nici măcar în dimineaţa votului că vor pierde aceste alegeri. Din păcate, nici până astăzi ei nu au înţeles care au fost cauzele acestui eşec usturător. Ei o să arunce această înfrângere în curtea filialelor partidului care nu au ştiut, nu au fost capabile, să constrângă suficienţi alegători pentru ca Ponta să ajungă preşedinte. Liderii PSD nu sunt capabili să înţeleagă aceste lucruri, ei trăiesc într-o lume paralelă. Ei cred că înfrângerea a fost provocată de faptul că liderii ACL au constrâns mai mulţi alegători decât ei, ceea ce este de neimaginat. Când vor înţelege de ce au pierdut şi vor schimba modalitatea de a face politică, atunci vor avea o şansă reală de a câştiga alegerile prezidenţiale.

(Va urma)

Un interviu realizat de Iulian Badea

Partea a doua a interviului cu deputatul PDL, Dan Cristian Popescu, va fi publicată marţi pe site-ul cotidianului „Cronica Română”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.