”Insula”, la Teatrul Radu Stanca din Sibiu
Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu continuă să readucă în atenţia publicului titluri importante din repertoriul permanent, spectacole ce trec cu succes rampa timpului.
Astfel, astăzi, 20 noiembrie, de la ora 19:00 va avea loc prima reprezentaţie din această stagiune a spectacolului „Insula” de Gellu Naum, în regia lui Vlad Massaci. Scenografia spectacolului şi designul de lumini poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar muzica pe cea a directorului artistic de la Disneyland Paris, compozitorul Vasile Şirli. Poet, prozator şi dramaturg, Gellu Naum este cel mai important reprezentant român al suprarealismului şi unul dintre ultimii reprezentanţi ai acestuia pe plan european. Piesa este o prelucrare a mitului lui Robinson Crusoe în cheie comică, pe deplin poetică.
Poet, prozator şi dramaturg, Gellu Naum (1915 – 2001) este cel mai important reprezentant român al suprarealismului şi unul dintre ultimii reprezentanţi ai acestuia pe plan european. Piesa este o prelucrare a mitului lui Robinson Crusoe în cheie comică, pe deplin poetică. Naufragiat pe o insulă de catifea albastră, în afara spaţiului şi a timpului, Kreutznare din Bremen (n.n. Crusoe) se întâlneşte cu o serie de personaje ce parcurg situaţii comice şi dramatice marcate de motive suprarealiste ale unor teme ca visul, călătoria, erosul, moartea, femeia şi motivele animaliere.
Regizorul Vlad Massaci şi scenograful Dragoş Buhagiar creează o lume a posibilului-imposibil, în care comedia se împleteşte cu situaţiile absurde, unde music-hall-ul coexistă cu scene preluate din cartoons, sub care se ascunde un subtil comentariu politic: furtuna care anunţă apariţia comunismului după cel de-al Doilea Război Mondial. În această lume extraordinară şi nebunatică, în care totul este întors pe dos, Crusoe nu se poate lega de nimic, iar singurătatea, chiar şi în dragoste, este un modus vivendi. „Crusoe: Am să dresez pentru tine un papagal multicolor / Şi am să-l învăţ să spună versuri / Iar în anotimpul ploilor, în peştera noastră, o să-ţi vorbesc despre dragoste ore şi ore şi ore / Şi o să-ţi citesc romane triste şi o să ne plângem amândoi singurătatea.”
Din distribuţie fac parte Adrian Matioc, Ioan Paraschiv, Liviu Vlad, Raluca Iani, Pali Vecsei, Cristina Ragos, Marius Turdeanu, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Cristian Stanca, Viorel Raţă, Ema Veţean. Spectacolul durează o oră şi treizeci de minute.