O mie de persoane, ucise în Ucraina după instaurarea armistiţiului

O mie de persoane au fost ucise în Ucraina de la intrarea în vigoare a armistiţiului în estul ţării la 5 septembrie, a anunţat joi biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Din 5 septembrie până la 18 noiembrie, au fost ucise 957 de persoane (838 de bărbaţi, 119 femei), adică o medie de 13 persoane pe zi, se arată în cea de-a şaptea ediţie a raportului privind situaţia drepturilor omului în Ucraina, informează Mediafax.

Numărul persoanelor strămutate a înregistrat de asemenea o „creştere puternică, de la 257.489 în 18 septembrie, la 466.829 pe 19 noiembrie”, precizează raportul. De la jumătatea lui aprilie, acest conflict între separatiştii proruşi, susţinuţi activ de Moscova, şi Guvernul ucrainean s-a soldat cu 4.317 morţi, inclusiv cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines, doborât în iulie, precum şi 9.921 de răniţi. „Civilii continuă să fie ucişi, deţinuţi ilegal, torturaţi şi să dispară”, menţionează raportul, care denunţă „încălcări grave ale drepturilor omului din partea grupărilor armate”.

Aproape 1.200 dintre persoanele ucise erau soldaţi din cadrul armatei ucrainene. Un total de 1.700 de civili, dintre care 22 de copii, şi membri ai grupărilor armate au fost ucişi la Doneţk, iar aproximativ 850 de civili şi rebeli au murit la Lugansk, potrivit raportului întocmit de 35 de observatori ai ONU pentru drepturile omului din Ucraina.

Raportul subliniază că este vorba despre o „estimare prudentă”, dar „numărul exact al victimelor ar putea fi mai mare”. Printre mărturiile redate în raport se află cea a unui soldat ucrainean al cărui braţ a fost tăiat cu toporul de rebeli pentru că avea un tatuaj „glorie Ucrainei”, în timp ce un altul a afirmat că rebelii i-au tăiat o ureche.

În teritoriile controlate de separatiştii din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk „încălcările sunt de natură sistematică şi ar putea fi considerate crime împotriva umanităţii”, afirmă raportul ONU.

Un armistiţiu fragil a fost instaurat în estul Ucrainei în urma semnării acordurilor de la Minsk, la 5 septembrie, între Kiev şi separatiştii proruşi, cu participarea Rusiei şi a OSCE. Acordurile au permis la început oprirea luptelor în majoritatea zonelor aflate pe linia de conflict.

Armistiţiul este însă din ce în ce mai puţin respectat, în condiţiile în care niciunul dintre punctele prevăzute în acordurile de la Minsk, în special cu privire la controlul asupra frontierei sau retragerea combatanţilor din linia de contact, nu a fost pus în aplicare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.