Ambasada SUA avertizează Guvernul Ponta

Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a declarat joi, că Guvernul României trebuie să demonstreze că „incluziunea socială şi economică, ancorată în statul de drept şi un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democraţiei şi al asigurării unei creşteri economice durabile”. Diplomatul american a explicat că „a face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice naţiune”, iar „graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung”.

Într-un discurs la evenimentul „Zilele investitorilor”, organizat joi de Franklin Templeton, Dean Thompson a invocat un studiu UE  care evidenţiază faptul că Spania şi România sunt ţări care vor fi afectate cel mai mult de schimbările demografice în următorii 30 de ani, informează Romaniatv.net.

„Conform studiului, aceste schimbări se datorează gradului redus de educaţie, ocupaţiei şi venitului, precum şi unor factori ca infrastructura, accesul la locuinţe şi servicii medicale. (…) Conform estimărilor Eurostat, populaţia României va scădea constant până la 18.500.000 de locuitori până în 2040. În acelaşi timp, se aşteaptă o creştere a populaţiei României cu vârsta de 65 de ani sau peste 65, de la 23,9% în 2013, la 32,7% în 2030 şi la 41% în 2040. Ştim cu toţii că populaţia României îmbătrâneşte. Această tendinţă se înregistrează în întreaga Uniune Europeană, însă este mai îngrijorătoare pentru România pentru că forţa de muncă profesionistă reprezintă unul dintre atuurile acestei ţări”, a spus Thompson.

Diplomatul a spis că România paote face faţă acestor schimbări demografice prin investiţii: „investiţii în sistemul public de sănătate, astfel încât toţi copiii să fie pregătiţi şi capabili să înveţe din ziua în care încep şcoala; investiţii în educaţie, pentru a le oferi acestor copii abilităţile solicitate de piaţa muncii; investiţii în infrastructură, astfel încât companiile care hotărăsc să-şi stabilească sediul de producţie aici să-şi poată transporta produsele şi să creeze locuri de muncă mai uşor; nu în ultimul rând, investirea de timp, efort şi angajament pentru a crea mediul de afaceri stabil, transparent şi previzibil necesar pentru a stimula investiţiile directe, atât cele străine, cât şi cele interne, şi investiţia în justiţie şi statul de drept.”

„Vorbind despre viitorul României, tinerii acestei ţări au nevoie de perspectiva unor locuri de muncă bine plătite care să-i stimuleze să rămână aici în loc să-şi ducă abilităţile peste hotare. Au nevoie de încredere că taxele şi impozitele pe care le plătesc se cheltuie înţelept şi că ei şi urmaşii lor pot trăi într-o ţară lipsită de corupţie, în care deciziile se iau în mod transparent, previzibil şi pe baza unui raţionament economic stabil şi solid.

Tinerii României ştiu că ţara îşi va atinge întregul potenţial economic prin includerea tuturor cetăţenilor săi. Prin urmare, Guvernul României trebuie să demonstreze că în viziunea sa, incluziunea socială şi economică, ancorată în statul de drept şi un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democraţiei şi al asigurării unei creşteri economice durabile. Incluziunea socială şi economică este necesară pentru a valorifica reformele efectuate cu succes; aceasta este o legatură vitală în continuarea îmbunătăţirii mediului de afaceri şi a permanentizării oricăror îmbunătăţiri. România trebuie, de asemenea, să caute modalităţi de revitalizare şi încurajare a antreprenoriatului”, a spus Thompson.

„A face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice naţiune. Graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung. Un proces decizional economic şi fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltării economice pe termen lung şi trimite semnale greşite actualilor şi potenţialilor investitori şi parteneri.

Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri şi consultările cu parţile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii româneşti dinamice şi solide. România are tăria necesară pentru a răspunde acestor provocări.

Pentru a parafraza declaraţia vicepreşedintelui Biden din timpul vizitei sale din luna mai, în contextul economiei globale, investitorii economici ai zilelor noastre vor să fie acolo unde sunt trataţi corect şi unde există transparenţă.România şi Statele Unite sunt aliaţi care au un parteneriat puternic, profund şi strategic.

Încurajăm România să avanseze spre respectarea constantă a statului de drept şi combaterea corupţiei. Vom continua să sprijinim România în eforturile de a oferi transparenţă, consultare, predictibilitate şi o guvernare stabilă, elementele cheie de care au nevoie pentru a se implica şi prospera investitorii străini şi români, privaţi sau de stat. Şi vom continua să încurajăm România în eforturile de a face faţă provocărilor demografice”, a conchis însărcinatul cu afaceri al SUA.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.