Băsescu participă la validarea lui Iohannis

0

Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat vineri, cu unanimitate, rezultatele la alegerile prezidențiale și a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Traian Băsescu participă la şedinţa de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României de către plenul Curţii Constituţionale.

Anunţul de presă privitor la programul preşedintelui a fost transmis vineri.

Curtea Constituţională (CC) se întruneşte vineri dimineaţă pentru a analiza rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a se pronunţa cu privire la validarea acestuia, urmând ca, de la ora 12.00, să aibă loc ceremonia de validare a rezultatului conform căruia Klaus Iohannis a câştigat scrutinul.

CC a stabilit, joi, orarul privind validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale şi confirmarea numelui preşedintelui ales în 16 noiembrie.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţie. Articolul menţionat se referă la „alegerea Preşedintelui” şi prevede, la alineatul (3), că „în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin – n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi”.

Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.