Confruntari în faţa Palatului Naţional din Mexic

Ciocniri au avut loc joi seara între grupări de manifestanţi şi poliţie în faţa Palatului Naţional, în centrul Mexico, la încheierea unei zile de prosteste faţă de modul în care Guvernul mexican gestionează cazul dispariţiei a 43 de studenţi.

Postaţi în faţa sediului protocolar al Guvernului, poliţiştii încercau să disperseze cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă manifestanţii, care aruncau în ei cu pietre şi petarde, au constatat jurnaliştii AFP.”Afară Peña Nieto!”, „Demisia”, strigau manifestanţii, dintre care unii erau înarmaţi cu bastoane şi bare de fier, informează Mediafax.

Zeci de mii de manifestanţi s-au reunit paşnic în cursul serii pentru a se îndrepta către piaţa centrală din Mexico, le Zocalo, unde este situat Palatul Naţional. Tensiunea a crescut brusc odată cu apariţia unui grup de manifestanţi înarmaţi cu cocteiluri Molotov.

Primele incidente au avut loc în cursul dimineţii între manifestanţi şi poliţişti, în apropierea aeroportului internaţional din Mexico.

Manifestanţii cer să se facă dreptate după dispariţia, la 26 septembrie, a 43 de elevi ai unei şcoli normale din statul Guerrero (sud), în mâinile unor poliţişti corupţi şi ale unei grupări criminale. Această dispariţie, urmată de un probabil masacru al studenţilor, potrivit mărturiilor a trei deţinuţi, a provocat o serie de manifestaţii în ţară, deseori violente.

La 8 noiembrie, un mic grup a încercat deja să incendieze poartea principală a Palatului naţional. Mii de persoane au manifestat, de asemenea, joi în mai multe oraşe din Mexic, scandând „I-au luat vii, vii îi vrem”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.