Ecuadorul îi garantează azilul politic lui Julian Assange

0

Guvernul de la Quito a anunţat vineri că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de doi ani în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra, va beneficia de azil politic „atât timp cât va fi necesar”, potrivit Mediafax.

Ecuadorul „confirmă validitatea azilului acordat lui Julian Assange şi reafirmă intenţia sa de a menţine această protecţie atât timp cât va fi necesar, până când Assange se va stabili într-un loc sigur”, informează Ministerul ecuadorian de Externe într-un comunicat.

Australianul Julian Assange s-a refugiat la 19 iunie 2012 în sediul Ambasadei Ecuadorului, care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări către Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite.

Curtea de Apel de la Stockholm a confirmat joi mandatul de arestare emis într-un caz de agresiune sexuală pe numele lui Assange, care cerea anularea acestuia. Justiţia suedeză consideră că, dacă mandatul este anulat, riscul fugii australianului în vârstă de 43 de ani ar fi „important”, fuga permiţându-i să scape de proces.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.