Consilierii şi primarii pot avea cel mult două mandate!

0

Deputaţii au acceptat tacit o propunere ce limitează numărul de mandate succesive la două în cazul aleşilor locali, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni.

Aleşii locali ar putea avea cel mult două mandate, conform unui proiect de lege care a trecut de Camera Deputaţilor. Initiativa apartine deputatilor Cezar Preda si Gh. Udriste. Propunerea va merge la Senat, care e camera decizionala, informează Mediafax.
O astfel de măsură este prezentă şi în alte ţări din întreaga lume, în special în state din America de Sud. În Brazilia, mandatul este de patru ani, iar primarul, de exemplu, poate conduce un oraş pentru două mandate consecutive, dar nu mai mult de atât. Sistemul brazilian funcţionează ca cel american în ceea ce priveşte guvernarea locală.
În Franţa însă, mandatul este mai lung, de şase ani, putând fi mereu prelungit la finalul său. În schimb, dacă demisionează sau moare, primarul poate fi înlocuit fără să fie iniţiate alte alegeri. Situaţia consilierilor este asemănătoare, odată demişi, ei pot fi înlocuiţi fără noi alegeri locale.
Pe de altă parte, în Philippine, primarul şi aleşii locali sunt aleşi odată la trei ani şi pot avea maxim trei mandate. În schimb, în Italia, mandatul unui primar (sindaco) este de cinci ani, iar el poate fi reales la finalul perioadei de mandat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.