Iohannis: Nu voi accepta exploatarea resurselor naturale fără dezbatere

0

Preşedintele ales Klaus Iohannis afirmă încă o dată că nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere.

„În campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun în pericol oamenii şi mediul. Astăzi, reiterez ideea și vă spun că nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere, fără garantarea siguranţei totale pentru sănătatea oamenilor şi fără protejarea mediului înconjurător şi intereselor comunităţilor locale”, potrivit un mesaj postat pe Facebook.

Acest aspect este unul dintre punctele incluse în scrisoarea pe care Monica Macovei i-a adresat-o în campania electorală, drept condiţie pentru sprijinul politic.„Să garantați împreună cu partidele care vă susțin că exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană nu va deveni realitate și va rămâne doar un episod rușinos”, i-a scris atunci Monica Macovei lui Klaus Iohannis.

În ultimul an au avut loc numeroase proteste legate de exploatarea resurselor naturale în două cazuri: gazele de şist şi Roşia Montană.

Camera Deputaţilor a respins, cu 301 voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană, mai mulţi deputaţi arătând că acest lucru este şi o consecinţă a eforturilor făcute de societatea civilă în stradă.

Acest proiect elaborat de Guvern a suscitat în sesiunea trecută dezbateri aprinse şi a generat proteste de stradă. Comisia specială, condusă de senatorul PSD Marius Vâlcov, i-a audiat pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe reprezentanţii societăţii civile, iar, în final, a dat un raport de respingere, după ce PNL a anunţat că nu-l susţine.

În septembrie 2013, şi premierul Victor Ponta, şi ministrul Dan Şova, atunci titular al portofoliului Marilor Proiecte, insistau pe aceeaşi idee cu declaraţii la fel de publice.

În privinţa gazelor de şist, Victor Ponta declara în 11 noiembrie că se pare că România nu dispune de gaze de şist şi s-a bătut, astfel, pe ceva ce nu are.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.