Aderarea Ucrainei la NATO va fi decisă prin referendum!

0

Aderarea Ucrainei la NATO va fi decisă prin referendum, de către toţi ucrainenii, a declarat preşedintele Petro Poroşenko luni,.în urma unei întâlniri cu preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, relatează agenţia rusă de stat Tass în pagina electronică.

„O decizie cu privire la aderarea (Ucrainei la NATO) va fi luată de către toţi ucrainenii, prin referendum”, a spus Poroşenko. Criteriile aderării sunt reflectate în mare parte de Acordul de Asociere Ucraina-Uniunea Europeană (UE), a subliniat el, potrivit Mediafax.

Grybauskaite a subliniat că este necesar ca Ucraina să se democratizeze în întregime înainte să intre în blocul militar occidental.

Decizia adoptată la summitul NATO de la Bucureşti, potrivit căreia Ucraina va deveni membră a Alianţei, este valabilă în continuare, a declarat luni secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, citat de RIA Novosti.”Uşa rămâne deschisă. În timpul summitului de la Bucureşti am decis că Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare”, a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, la Haga.

La 29 august, Guvernul ucrainean a înaintat Parlamentului o lege care abrogă statutul neutru al ţării şi care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO.

Acordul semnat la jumătatea lui noiembrie pentru formarea coaliţiei prooccidentale în Verhovna Rada (Parlament) prevede anularea statutului neutru al ţării şi tranziţia către standardele NATO, potrivit unui document postat pe 21 noiembrie pe site-ul Partidului Samopomici, din care fac parte activişti din societatea civilă.

Parlamentarii au fost de acord să întocmească şi să adopte o nouă strategie în domeniul securităţii naţionale şi o nouă doctrină militară, care să ţină cont de noua situaţie militaro-politică. Occidentul şi Kievul acuză Moscova că-i susţine militar pe separatiştii înarmaţi din estul Ucrainei, ceea ce Rusia dezminte, furnizându-le totodată o susţinere politică şi materială. Un nou concept – „inamic potenţial” – şi criterii de definire a acestuia urmează să fie introdus în noua doctrină militară.

Partidele semnatare au fost de acord să reia „direcţia politică spre integrarea în spaţiul euro-atlantic şi aderarea la Alianţa Nord-Atlantică”.

De asemenea, acordul prevede „restaurarea suveranităţii Ucrainei în Crimeea”, anexată de Rusia în martie, ca una dintre sarcinile prioritare.

Problema garanţiilor neaderării Ucrainei la NATO va fi ridicată în cazul în care Kievul ia decizia să schimbe statul de ţară nealiniată militar, a declarat joi Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.