Amenzi administrative pentru protestatarii de la Pungeşti

0

Cei 40 de protestatari urmăriţi penal după ce în urmă cu aproape un an au distrus gardul din jurul perimetrului deţinut de compania Chevorn la Pungeşti (Vaslui) au primit amenzi administrative cuprinse între 100 şi 300 de lei, toate infracţiunile de care au fost acuzaţi fiind clasate.

Potrivit rezoluţiei procurorilor Parchetului Judecătoriei Vaslui, 40 de persoane acuzate că au distrus gardul perimetrului deţinut de compania Chevron în comuna vasluiană Pungeşti au primit amenzi administrative cuprinse între 100 şi 300 de lei, iar alţi doi protestatari au fost absolviţi de orice vină în acest dosar aflat în lucru la Parchet de aproape un an, informează Mediafax.

În urma cercetărilor, procurorii au decis clasarea infracţiunilor de tulburare de posesie, distrugere calificată şi tulburare a ordinii şi liniştii publice de care erau acuzate cele 42 de persoane. În ceea ce priveşte infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, Parchetul Judecătoriei Vaslui şi-a declinat competenţa către Parchetul Tribunalului Vaslui.

În rezoluţia dată, procurorii au apreciat că pericolul social al faptelor săvârşite de cei 42 de protestatari în 7 decembrie 2013 a fost unul redus.

”Referitor la gradul de pericol social al faptelor săvârşite de persoanele în cauză, apreciem că acesta este redus, având în vedere atingerea minimă adusă valorilor sociale apărate de lege, luând în considerare şi lipsa antecedentelor penale în ceea ce-i priveşte pe autori. În consecinţă, faptele privite în contextul lor obiectiv şi subiectiv nu prezintă gradul de pericol social concret al unei infracţiuni, motiv pentru care se vor aplica sancţiuni cu caracter administrativ. Faţă de două persoane se va dispune clasarea totală întrucât în probatoriul administrat nu a putut fi dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia acestora”, susţin procurorii vasluieni.

În ceea ce priveşte infracţiunea de distrugere calificată de care erau acuzaţi cei 42 de protestatari, anchetatorii susţin că, pentru a se face încadrarea în această faptă, ar fi trebuit să existe persoane moarte sau vătămate corporal: ”Deşi în plângere a fost reclamată distrugere calificată, apreciem că, în mod corect, s-au încadrat faptele săvârşite la infracţiunea de distrugere. Doar un prejudiciu evaluat exclusiv de persoana vătămată la 550.000 de lei nu poate duce la concluzia că fapta săvârşită de învinuiţi este distrugere calificată, atât timp cât textul incriminator mai prevede şi o altă condiţie pe lângă cea a dezastrului provocat de distrugerea intenţionată, şi anume cea privind vătămarea corporală gravă sau moartea unor persoane determinată de această distrugere, condiţie ce nu este îndeplinită în cazul de faţă”.

De asemenea, procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui consideră că nu a fost vorba nici de tulburare de posesie, deşi protestatarii au intrat pe terenul Chevron.

”Analizând latura obiectivă a infracţiunii de tulburare de posesie, nu rezultă în cauză o ocupare efectivă a terenului aflat în posesia Chevron. Persoanele cercetate s-au aflat în perimetrul respectiv maxim o oră şi, de aceea, fapta nu există”, susţin anchetatorii.

Parchetul Vaslui a început urmărirea penală, în urmă cu aproape un an, în cazul a 42 de persoane care au participat, în 7 decembrie 2013, la manifestaţiile din zona Pungeşti, unde au protestat faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Cele 42 de persoane au fost acuzate că au distrus gardul platformei Chevron şi au tulburat ordinea şi liniştea publică. Ancheta procurorilor s-a desfăşurat în colaborare cu poliţiştii vasluieni.

Aproximativ 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie 2013, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri acţiunile lor. Ulterior, în zonă au sosit mai mulţi jandarmi, iar protestatarii au fost controlaţi corporal şi evacuaţi. Zeci de persoane au fost ridicate de jandarmi şi duse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui, unde fie li s-au întocmit dosare penale, fie au fost amendate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.