Miniştrii Culturii şi Afacerilor Externe au depus jurământul

0

Premierul Victor Ponta l-a propus pe Bogdan Aurescu pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în locul lui Mihnea Motoc. La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu a semnat numirea lui Aurescu la şefia MAE. De asemenea, şeful statului a semnat decretul de numire în funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii a lui Hegedus Csilla. Ambii au depus jurământul luni, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni.

La ceremonie participă premierul Victor Ponta, ministrul de Justiţie Robert Cazanciuc şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

“Permiteţi-mi să-i felicit pe cei doi miniştri şi, în primul rând, felicitări în mod deosebit pentru nominalizarea de la Externe. E nevoie de un moment în care avem nevoie de seriozitate, stabilitate, mai ales într-un moment în care funcţia prezidenţială este într-un moment de tranziţie. Ori de cât ori va fi nevoie de mine până pe 21 decembrie, vă stau la dispoziţie”, a spus preşedintele Băsescu.

Înainte de a părăsi sala în care a avut ceremonia, preşedintele le-a spus lui Ponta şi Cazanciuc „Ne vedem mâine la CSAT”.

Premierul Victor Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister.

Propunerea a fost înaintată de Victor Ponta la scurt timp după ce a revenit la Bucureşti, din Emiratele Arabe Unite. La scurt timp de la nominalizarea făcută de premier, Traian Băsescu a semnat decretul prin care l-a numit pe Bogdan-Lucian Aurescu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, şeful statului a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Meleşcanu de la conducerea MAE şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.

La scurtă vreme, decretele prin care Bogdan Aurescu este numit în funcţia de ministru de Externe şi Hegedus Csilla devine ministru al Culturii şi vicepremier au fost publicate în Monitorul Oficial.

Săptămâna trecută, Traian Băsescu a anunţat că, pentru a nu intra în stare de incompatibilitate, înainte de numirea lui Mihnea Motoc în Guvern, acesta trebuie să nu mai aibă calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din funcţia de ambasador la UE.

Şeful statului a explicat că acest decret de revocare trebuie contrasemnat de către premier.Mihnea Motoc a fost nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce Teodor Meleşcanu a demisionat din funcţie la doar o săptămână după ce îl înlocuise pe Titus Corlăţean, din cauza problemelor de vot în diaspra la alegerile prezidenţiale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.