Roboți folosiți împotriva epidemiei Ebola

0

Armata americană a mobilizat o nouă armă în lupta împotriva virusului care provoacă Ebola: un robot care emite radiații ultraviolete și este folosit pentru a dezinfecta obiectele cu care persoanele infectate au intrat în contact, conform AFP, potrivit Agerpres.

O versiune mai înaltă a celebrului robot R2D2 din seria „Star Wars”, robotul Xenex este folosit în trei centre medicale militare și în 250 de spitale americane pentru a distruge agenții patogeni. El produce trei pulsuri de raze ultraviolete în 2 secunde, acoperind un perimetru de trei metri.

Robotul folosește xenon, un gaz non-toxic, pentru a genera radiațiile ultraviolete ce distrug microbii mai rapid și mai eficient decât o echipă umană de decontaminare, conform medicilor și experților. În plus, folosirea acestui robot asigură dezinfectarea și a celor mai inaccesibile colțuri, eliminând posibilitatea erorii umane. „În prezent acest robot face parte din strategia noastră pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola, dar el poate fi folosit și în lupta împotriva agenților patogeni responsabili de infecțiile nosocomiale”, a precizat Alton Dunham, purtător de cuvânt al bazei aeriene militare de la Langley, care dispune de un astfel de robot din luna octombrie.

În cadrul unei conferințe academice organizate în luna noiembrie de către Casa Albă, oameni de știință și voluntari ai organizațiilor umanitare au explicat că acești roboți pot evacua deșeurile contaminate. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavilor, iar personalul medical are nevoie de echipamente speciale de protecție pentru a evita contaminarea.

Epidemia de Ebola a făcut 5.459 de morți de la începutul anului, dintr-un total de 15.351 de persoane infectate, conform ultimului bilanț oferit vineri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Personalul medical a plătit la rândul său un preț greu în lupta cu această maladie, 588 de medici și asistenți medicali contractând virusul, dintre care 337 și-au pierdut viața.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.