Colegiul Medicilor nu susține cardul de sănătate

0

Colegiul Medicilor din România nu susține cardul de sănătate și nici dosarul electronic pentru că acestea nu constituie „o prioritate pentru actul medical”, a declarat marți la o dezbatere președintele CMR, Vasile Astărăstoae, potrivit Agerpres.

Potrivit reprezentantului CMR, în lume există doar două țări care au implementat dosarul electronic iar cardul de sănătate nu face altceva decât să spună dacă persoana este asigurată sau nu. „(n.r. — Cardul) împiedică desfășurarea actului medical și birocratizează. Viitoarea carte de identitate va cuprinde și aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom susține cardul și dosarul electronic. Vom susține toate acțiunile Ministerului Sănătății și ale CNAS, mai puțin aceste lucruri. Pe noi ne interesează actul profesional”, a mai spus Astărăstoae.

Aproximativ 87% din cardurile de sănătate au fost distribuite până în prezent, a declarat, la rândul său, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea. Astfel, până în prezent au fost tipărite 12,5 milioane de carduri. “Un număr mic de carduri s-au întors la Casele Județene, altele sunt în prezent în procesare. Cardul se activează dacă cetățeanul este asigurat. Inițializarea acestuia durează între 30 de secunde până la un minut”, a spus reprezentantul CNAS.

El a afirmat că CNAS acceptă pentru început refuzul unor persoane de a folosi cardul de sănătate, însă a precizat că într-un timp scurt vor fi validate doar acele servicii medicale cuprinse pe card.”Datele personale ale pacientului nu sunt afectate de card. Cardul arată că ești asigurat. Nu are nicio legătură nici cu religia”, a mai spus șeful CNAS. El a menționat că sunt extrem de puține persoane care refuză cardul și a precizat că într-un timp scurt CNAS se va gândi la o anumită variantă, astfel încât să nu se mai folosească “doar acel plastic”. În opinia lui Vasile Ciurchea, anul viitor cardul va reprezenta un proiect de succes.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.