Lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba!

1

 Umilinţa suferită de Ponta şi implicit de pesedişti şi aliaţii lor conjuncturali la scrutinul din 16 noiembrie ar trebui să reprezinte o lecţie usturătoare pentru toţi cei care se credeau până mai ieri stăpânii absoluţi ai României. Pesediştii caută, de zile bune, explicaţii pentru (noul) eşecul suferit la prezidenţiale. Nici noul duşman de moarte Facebook, nici aşa-zisa manipulare prin internet care, chipurile, l-ar fi lovit năucitor pe Ponta, nici calităţile politice ale lui Iohannis care nu a fost perceput de români ca un lider providenţial, nu au jucat un rol atât de important în insuccesul pesedist. De vină au fost aroganţa, nesimţirea crasă, prostirea în faţă a românilor de către gaşca pesedistă şi aplaudacii de la televiziunile care i-au ridicat osanale lui Ponta pe întreaga perioadă a campaniei.

Ponta şi liderii pesedişti i-au subestimat încă o dată pe români. Au crezut că îi pot cumpăra cu noi iluzii vândute cu nonşalanţă, cu retorica falimentară „Jos Băsescu!”, cu toate minciunile spuse la adresa lui Iohannis. Să fie clar: „nu Iohannis a câştigat aceste alegeri, ci Ponta le-a pierdut!”. Toate declaraţiile sfidătoare ale lui Şova, Gabriela Vrânceanu Firea, Codrin Ştefănescu şi alţi tineri „promiţători” ai PSD, care au crezut că tupeul poate suplini argumentele, au adus grave prejudicii de imagine PSD.

Ponta a avut o campanie falimentară, sfătuit foarte, foarte prost, de strategii plătiţi cu bani grei. Este inadmisibil să mizezi la nesfârşit pe manipulare, pe minciuni, pe aroganţă. Ponta a plătit preţul dispreţului faţă de români! Ponta nu a făcut nimic să îşi disocieze imaginea de cea a baronilor penali. Ba chiar a defilat cu stindardul acestora, refuzând să respingă legea amnistiei şi graţierii înainte de turul II. Mai mult, a crezut că voturile celor din diaspora, vor fi insuficiente pentru a-i bloca iminentul succes. Gravă eroare!

De altfel, lipsa unei reforme reale în PSD va bloca, pentru o lungă perioadă de timp, accesul pesediştilor spre Palatul Cotroceni. Oricât de mulţi români ar mitui, ar înşela, ar cumpăra, baronii penali ai PSD, vor exista, întotdeauna, mai mulţi români care se vor opune minciunii, manipulării, cumpărării voturilor.

Este capabil PSD de o reformă reală? Nu cred! Vor mima, cel mult una, dar vor merge mai departe în aceeaşi formulă a ipocriziei, dublului limbaj şi al dispreţului faţă de români.

Previzibil, după pierderea alegerilor, pesediştii, în frunte cu Ponta, au schimbat discursul. Au trecut la limbajul mieros, în care admit că populaţia i-a sancţionat drastic. Nu vor, însă, în ruptul capului să renunţe la guvernare, la privilegiile conferite de aceasta. Vor să colaboreze instituţional cu Iohannis, cu un vânzător de copii, cu un individ odios care vroia să vândă Ardealul ungurilor, cu un mincinos care era obsedat să taie pensiile românilor, nu-i aşa, domnilor din PSD? Placa interesului naţional a fost scoasă de la naftalină de pesedişti, care ştiu, al dracului de bine, că în cazul în care ar fi trimişi în opoziţie apele ar da în clocot în partid. La rândul său, Ponta ţine cu dinţii de mandatul de premier. Fără funcţia de premier ar fi mazilit imediat din fruntea PSD.

Ponta ştie că i-a dezamăgit pe baronii din PSD, pe toţi cei care sperau că legea amnistiei şi graţierii va trece prin Parlament. Liderii PSD nu au altă variantă decât replierea. Nu i se vor mai opune lui Iohannis. Vor încerca să mimeze dorinţa de a colabora cu acesta. Orice scandal cu acesta va avea un efect de bumerang pentru ei. Cel puţin în perioada care urmează!

Pesediştii au nevoie de timp pentru a-şi reveni din pumnii electorali ai unei populaţiei sătulă de diversiunile guvernării Ponta. Nu va trece mult timp până când PSD va face ceea ce ştie să facă. Să provoace scandaluri, să manipuleze, să identifice vinovăţii imaginare în direcţia Palatului Cotroceni. Iohannis va lua, după un timp, locul lui Băsescu. Doar în acest mod PSD va mai avea o şansă la alegerile locale şi parlamentare din 2016.

Cei ce se amăgesc că PSD a învăţat ceva din lecţia predată de români pe 16 noiembrie se înşeală amarnic. Proverbul „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba”, este mai actual decât oricând când vorbim de PSD. PSD-ul de ieri, de astăzi şi mai mult ca sigur de mâine.

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
1 Comentariu
  1. Anonim spune

    ASA ESTE! Prea si-au schimbat PSD istii de la o zi la alta discursul! Oamneii nu se pot schimba de pe o zi pe alta deci, e clar, ca se aplica proverbul de mai sus. Important este ca unii sa nu creada prea tare in cea ce spun, mai nou, PSD-istii!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.