Orban îi cere demisia lui Ponta

Share:

Deputatul Ludovic Orban a solicitat marți demisia premierului Victor Ponta, afirmând că a încălcat dreptul la vot al românilor din diaspora la alegerile prezidențiale, și a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să nu trateze ancheta în această cauză „ca pe una oarecare”, informează Agerpres.

„Domnule Ponta, dați-vă demisia din funcția de prim-ministru. Este singurul gest prin care puteți ieși cât de cât onorabil din situația în care singur v-ați pus. În ceea ce privește încălcarea dreptului fundamental și împiedicarea dreptului de vot, solicit de la această tribună Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să nu trateze această anchetă ca pe o anchetă oarecare. Încălcarea dreptului la vot, drept fundamental pentru orice cetățean în orice democrație, constituie cea mai gravă încălcare a democrației. Domnule Ponta, sunteți o pată pe obrazul României. Sunteți omul care ați reușit să ne faceți de râs în fața întregii Europe”, a afirmat marți Orban, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea pe tema votului din diaspora la alegerile prezidențiale.

El a precizat că a crezut că Ponta „va găsi unica soluție morală să nu participe la această dezbatere — demisia din funcția de prim-ministru”. „Cetățenii români din diaspora au toate drepturile pe care le au toți ceilalți cetățeni români. Ei trebuie tratați cu aceeași unitate de măsură cu care sunt tratați toți ceilalți cetățeni români. Ceea ce s-a întâmplat în 2 și 16 noiembrie a fost cea mai cruntă umilință la care puteau fi supuși cetățenii români care au încercat să își exercite dreptul la vot. Cine este de vină? Guvernul, cel care organizează alegerile. Nu este suficient să plătească doi acari Păun, doi miniștri de externe care au preferat să își dea demisia. Deciziile pe care le-au luat sunt decizii luate în calitate de membri ai unui Guvern condus de Victor Ponta”, a adăugat Orban.

Deputatul PNL susține că acțiunile Guvernului au urmărit să reducă numărul cetățenilor români din diaspora care să își exercite dreptul de vot. „Pentru mine demisia domnului Ponta este mult prea puțin. Scapă mult prea ușor pentru ceea ce a făcut. (…) A fost împiedicată exercitarea dreptului fundamental la vot. Acest lucru s-a făcut cu premeditare. Au existat semnale clare din partea comunităților românești din toate țările europene că există un interes fără precedent pentru alegerile prezidențiale. Au existat semnale din partea personalului diplomatic, care au fost transmise către MAE (…) Opoziția a solicitat mărirea numărul de secții de votare. Nu s-a întâmplat nimic”, a explicat Orban.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.