România, printre cei mai mari donatori de organe din lume

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Dorel Săndesc, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că România a avut cea mai mare creștere procentuală din lume la numărul de donori de organe și la numărul de operații de transplant, în ultimii doi ani. Conform lui Săndesc, dacă trendul se menține, va fi nevoie de o dezvoltare a transportului aerian, deocamdată aceasta nefiind, însă, o urgență, potrivit Agerpres.

„Este adevărat că, în domeniul transplantului de organe, România a înregistrat un progres extraordinar. Am avut cea mai mare creștere procentuală din lume, în ultimii doi ani, în ceea ce privește numărul de donori de organe (în moarte cerebrală) și implicit o creștere a numărului de operații de transplant. România, care era un subiect de analiză a crizei în Europa, era pe ultimul loc în 2007, iată că acum devine un subiect ca model. Iată că, în acest context, această creștere foarte mare poate pune problema unei flote proprii alocate pentru acest tip de activitate. Trebuie să spun că nu suntem într-o criză de transport, acest lucru s-a desfășurat și se desfășoară și nu sunt probleme în acest sens. Da, dacă trendul acesta continuă, el va impune și o măsura ca aceasta”, a arătat secretarul de stat.

Dr. Dorel Săndesc a precizat că înființarea unei flote aeriene pentru transportul organelor care trebuie transplantate nu este o măsură urgentă, dar că această dezvoltare a activității pune justificat problema de a achiziționa și un mijloc de transport special, însă și dezvoltarea și creșterea numărului centrelor de transplant, care reprezintă o altă prioritate. „Nu este mare urgență a sistemului sanitar românesc, dar se poate discuta — dacă se ajunge la un număr mare de transplanturi pe zi atunci va fi necesară suplimentarea flotei. Se poate prevedea într-un program multianual, nu este ca într-o urgență cum este, de exemplu, cu Ebola, să ai mijloace de transport specifice, Doamne ferește să fii pus într-o asemenea situație”, a subliniat Dorel Săndesc.

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), profesor universitar doctor Radu Deac, a declarat, săptămâna trecută, că e nevoie de o unitate de urgență, de o flotilă organizată pe regiuni istorice, pentru transportarea organelor de transplant.”‘În România ne aflăm într-o situație dificilă în ceea ce privește transportul atât al echipelor de prelevare, cât și transportul organelor de la unitățile în care s-au prelevat, până la unitățile de transplant. Și aceasta este o problemă foarte, foarte serioasă. Și ieri am recurs la TAROM pentru transportul specialiștilor și al organelor. Este o problemă care necesită o rezolvare rapidă și, pe lângă Școala de Aviație, SMURD etc. e nevoie de o unitate de urgență, o flotilă aș spune, și v-aș aminti că în urmă cu câteva decenii a existat AVIASAN, Târgu Mureș avea un avion de mare performanță și care a transportat nenumărați bolnavi în marile centre ale țării. Eu cred că nu este complicat să revenim la această organizare, ca fiecare provincie istorică a țării să dispună de un asemenea aparat, astfel încât să se poată transporta de urgență”, a arătat Radu Deac.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.