Vot electronic pentru românii din diaspora

0

Premierul Victor Ponta a declarat că legea electorală trebuie modificată pentru a ţine cont de realităţile demografice actuale.

Într-o cuvântare adresată plenului Parlamentului, Victor Ponta este de părere că această lege trebuie modificată, din cauza neregulile consemnate la alegerile prezidenţiale, informează Romaniatv.net.
„Alegerile din 2 şi 16 noiembrie arată că prevederile actuale privind votul sunt depăşite de realităţile demografice, în special în spaţiul statelor europene. E clar că legea trebuie modificată. Vreau doar să prezint situaţia faptică. În 2009, au fost 294 secţii şi au fost consemnate circa 150.000. În anul 2014, cu acelaşi număr de secţii, au fost 161.000 de voturi în primul tur, respectiv, 368.000 de voturi în al doilea tur”, a spus Ponta, în faţa parlamentarilor.
Premierul afirmă că a plătit un preţ politic pentru aceste nereguli, dar face un apel la parlamentari pentru a demara un dialog pe acestă temă. În plus, Ponta precizează că pe teritoriul României nu s-au întâmplat incidente, nu au fost elemente de fraudă, lucru ce trebuie păstrat în viitor.

Întrucât foarte puţini din românii care se află în afara graniţelor sunt înregistraţi în bazele interne, premierul face un apel la parlamentari pentru a adopta votul electronic sau votul prin corespondenţă în diaspora.
„Din datele consulare, există doar 550.000 de cetăţeni români care au declarat că au domiciul în străinătate, dar e evident că numărul lor e mult mai mare. Circa 3,5 – 3,8 milioane de români sunt în afara României. Putem înfiinţa mai multe secţii de vot, dar întrucât nu ştim unde sunt aceştia, ar fi total arbitrar. Se impune, astfel, o altă variantă, fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic. Un vot electronic care să asigure accesul pentru toţi românii din diaspora e cea mai bună soluţie”, mai spune premierul.

De asemenea, el a mai propus ca de alegeri să se ocupe o instituţie, ca toate atribuţiile privind organizarea votului să fie transferate unei singure instituţii, cum e Autoritatea Electorală Permanentă şi nu MAE, care nu are sarcini de acest tip.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.