Campanie de informare privind medicamentele generice

O campanie națională de informare și educare cu privire la siguranța, calitatea și eficiența medicamentelor generice a fost lansată miercuri de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), cu sprijinul Ministerului Sănătății (MS) și al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), informează Agerpres.

„În demararea acestei campanii, am avut în vedere necesitatea îmbunătățirii cunoștințelor românilor cu privire la medicamentele generice, care pot genera economii semnificative pentru consumatorii finali, fără a se face vreun compromis la calitate”, a declarat președintele APMGR, Dragoș Damian, într-o conferință de presă organizată de Asociație cu prilejul lansării campaniei de informare „Medicamentele generice: eficiență, calitate și siguranță la un preț mai mic”.

Potrivit acestuia, se pot face economii de peste 100 de milioane de euro în sistemul de sănătate din România, bani care pot să fie utilizați de alte segmente din sănătate, dacă în farmacii se vor utiliza medicamentele generice „la cota” la care ar trebui. „Considerăm că aceste acțiuni de conștientizare sunt necesare mai ales în contextul în care în ultimii ani s-a înregistrat o reducere a consumului medicamentelor ieftine de la circa 38% în anul 2011 la 28% în prezent. Există o tendință de utilizare a medicamentelor scumpe, în loc să fie folosite medicamentele generice ca o variantă mai accesibilă. Pacienții români trebuie să știe că aceste medicamente generice sunt le fel de sigure, eficiente ca orice medicament disponibil în farmacii, dar în plus au prețuri accesibile. Avem exemple de medicamente generice care sunt de 100 de ori mai ieftine decât un medicament original. Statul decontează aceeași valoare pentru ambele medicamente, în schimb, pacientul plătește din buzunar de 100 de ori mai mult pentru un medicament decât pentru celălalt, ceea ce este absurd”, a spus Dragoș Damian.

El a precizat că un alt obiectiv al campaniei îl constituie informarea consumatorilor asupra dreptului de a cere medicului sau farmacistului mai multe informații cu privire la tratamentul recomandat. „Cred că este important ca pacienții să întrebe specialiștii ce opțiuni de tratament sunt disponibile, în așa fel încât să facă o alegere informată. Campania va debuta pe o etapă-pilot desfășurată pe trei luni care va cuprinde o serie de activități de informare, inclusiv un website, www.medicamente-generice.ro, acțiuni de comunicare în presa scrisă, în mediul online, social, media. În România, medicii prescriu medicamentele pe baza substanței active, care se regăsește în mai multe medicamente sub diverse denumiri comerciale și la prețuri diferite. Prin urmare, este foarte important ca pacienții să cunoască opțiunile de tratament disponibile în farmacii, pentru a putea face o alegere informată”, a subliniat Damian.

Secretarul de stat în MS Dorel Săndesc a apreciat campania de informare drept una deosebită.

„Un element esențial pentru reușita oricărui proiect o reprezintă informarea adecvată a țintelor unui proiect și în cazul nostru țintele sunt pacienții români. Credem că este nevoie de această campanie, pentru că pacienții nu sunt în prezent informați adecvat cu privire la ceea ce înseamnă medicamentele generice, la avantajele pe care le implică utilizarea lor, avantaje legate de efectul economic, fără a afecta calitatea îngrijirilor medicale. MS dorește să se implice în această campanie și am nădejdea că ea va fi o campanie de succes”, a spus Săndesc.

Președintele ANMDM, Marius Savu, a explicat că rolul agenției este acela de a fi sigură ca medicamentele care intră în utilizare corespund anumitor cerințe, în special legate de calitate și de profilul beneficiu-risc.

Potrivit acestuia, principalul lucru urmărit în producerea unui medicament este efectul asupra organismului și în funcție de acesta, medicamentul este acceptat sau nu. „Important este ca medicamentul generic să corespundă acestor criterii de calitate iar toate demersurile pe care le-am făcut pentru autorizarea acestora am vrut să fim siguri că medicamentele generice respectă partea de calitate. Începând de anul trecut, toate fabricile producătoare de materii prime din lume sunt evaluate mult mai strict de Agenția Europeană a Medicamentului. Există studii de bioechivalență care arată calitatea similară a produsului generic cu cel original. Eu, ca instituție, consider că medicamentele care sunt autorizate să fie puse pe piață în România respectă aceste reguli de calitate. Dacă există excepții, mi-aș dori foarte mult ca acestea să fie transmise către autoritatea competentă, pentru ca noi să putem să luăm măsurile care se impun”, a afirmat Savu.

El a susținut că medicamentele generice îndeplinesc aceleași standarde de calitate ca orice alte medicamente care sunt comercializate în România, întrucât sunt supuse aceluiași control strict al ANMDM.

În opinia sa, folosirea cu predilecție a medicamentelor generice acolo unde acestea sunt o alternativă de tratament va ajuta sistemul de sănătate să facă față presiunilor bugetare imense la care este supus și pacienții români să beneficieze de tratamente sigure și eficiente, la costuri mai mici. Savu a arătat că există tratamente care costă și 500.000 de euro. „Cred că la un moment dat va trebui să existe o discuție serioasă față de ce își permite un sistem de asigurări de sănătate. Există un tratament pentru o anumită afecțiune care costă 60.000 de euro per pacient. În România avem 100.000 de pacienți tratabili cu acest medicament, discutăm de 6 miliarde de euro doar pentru o moleculă. Probabil că va trebui să găsim finanțări pentru toate, pentru că până la urmă este nevoie, dar uneori va trebui — și aici văzut cum se pot limita anumite costuri. Nu mi se pare normal ca din tratamentul unui bolnav tu să ai un profit cât un Mercedes de ultimă generație”, a declarat Marius Savu.

El consideră că în momentul în care există un tratament cu medicament generic, el trebuie folosit.

Savu a mai spus că și-ar dori ca pe fiecare rețetă electronică să fie trecut DCI-ul (denumirea comună internațională) și justificarea pentru un anumit brand să fie foarte bine făcută.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.