Guvernul amână avizul pentru fuziunea Elcen-RADET

Share:

Avizul Guvernului pentru fuziunea dintre Elcen şi RADET a fost amânat pentru săptămâna viitoare, fiind aşteaptat un punct de vedere de natură „pur tehnică” de la Primăria Municipiului Bucureşti, a declarat, miercuri, după şedinţa Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

„Fuziunea dintre Elcen şi RADET s-a amânat pentru săptămâna viitoare, pentru formularea unui punct de vedere de natură pur tehnică. Deci, nu se pune problema principiului, ci pentru a nu exista niciun fel de inadvertenţe ulterioare sau neajunsuri”, a spus Calotă. El a precizat că punctul de vedere cerut de Guvern trebuie să fie elaborat de Primăria Capitalei, informează Mediafax.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat recent că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârşitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă „undeva spre martie 2015”.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) este în subordinea municipalităţii, iar Electrocentrale Bucureşti (Elcen), furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie. Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea municipalităţii.

Primarul Sorin Oprescu susţine că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

Elcen este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.