Virusul hepatic C, scos din circulaţie în 2015?

Share:

Autorităţile sanitare pregătesc un program naţional de „scoatere din circulaţie” a virusului hepatic C, funcţional probabil din aprilie 2015, când terapia fără Interferon va fi disponibilă în România, a anunţat, miercuri, managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel.

„În momentul de faţă, ştim că există medicaţie care poate să vindece infecţia cu virus hepatitic C. Împreună cu colegii din Ministerul Sănătăţii, ne-am propus să elaborăm un program naţional de scoatere din circulaţie a virusului hepatitic C”, a spus prof. dr. Streinu Cercel, la conferinţa Mediafax dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, informează Mediafax.

Potrivit directorului de la „Matei Balş”, noul program ar putea intra în vigoare în martie-aprilie 2015. „Lucrurile sunte destul de avansate. Avem un orizont de timp martie-aprilie 2015, când terapia fără Interferon va fi disponibilă în România”, a adăugat Adrian Streinu Cercel.

Tot profesorul Streinu Cercel spunea, în iulie, că aproape 80 la sută dintre pacienţii cu hepatită acută C rămân purtători de virus şi, într-un interval mai scurt sau mai lung, care ar putea să fie şi de până la 30 de ani, fac ciroza hepatică şi cancer de ficat. „Avem instrumente ca să salvăm această situaţie, pentru virusul C discutăm de tratamente inovatoare care vindecă pacientul. Dar, cum nimic nu este perfect, pacientul se poate reinfecta cu vrius hepatitic C, apoi va da vina pe tratament. Prevalenţa virusului hepatitic C este de 3,23 la sută, putând să ajungă până la 5,59 la sută”, a mai spus atunci Adrian Streinu Cercel.

Conferinţa MEDIAFAX de miercuri, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” şi Centrul Român HIV/SIDA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.