Zgonea vrea analiză parlamentară a voturilor din Diaspora

0

Președintele Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că acest for va analiza „cu rapiditate” capitolul privind votul cetățenilor români din diaspora iar secretarul general al Camerei Deputaților va prezenta un raport cu privire la votul cetățenilor din statele UE și din SUA, potrivit Agerpres.

„Discuțiile au fost făcute cu toate partidele politice din Parlament, mai puțin reprezentanții minorităților naționale. Am stabilit ca partidele să propună membrilor comisiei principiile care stau la baza elaborării legilor, este o cutumă parlamentară. Principiile se votează cu două treimi din totalul de 15 membri ai comisiei, restul textelor se votează cu jumătate plus unu din numărul membrilor.

Am cerut secretarului general ca în două săptămâni să ne elaboreze un raport cu privire la votul cetățenilor din diaspora, din statele membre UE și Statele Unite, pentru alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, astfel încât să avem și o comparație. Se degajă, prin consens, analizarea unui capitol cu rapiditate — votul cetățenilor români care se află în diaspora. Vom stabili săptămâna viitoare, miercuri, la ora 15,00, în care text de lege ne așezăm”, a declarat Zgonea la finalul ședinței Comisiei pentru elaborarea legilor electorale.

El a adăugat că este deschis, împreună cu colegii săi, pentru introducerea votului prin corespondență sau a votului electronic pentru românii din afara granițelor și că va susține în continuare modificarea legii alegerilor parlamentare astfel încât să se reducă numărul de parlamentari la 300, dar toate aceste subiecte vor fi discutate în comisie și votate.

„Vor fi invitate toate instituțiile, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne, dacă vom merge pe vot electronic vom chema și specialiștii din domeniu, Institutul Național de Statistică, specialiști din zona neguvernamentală și mediul universitar, vrem să avem legi electorale transparente. Vrem să elaborăm trei legi la care suportul tehnic să fie același, pentru că acum suportul tehnic este diferit la cele trei legi — legea pentru alegerile locale, legea pentru alegerile parlamentare și legea pentru alegerile prezidențiale.

Cred că după 25 de ani de la intrarea României în democrație trebuie să dăm Autorității Electorale Permanente mai multe puteri, asftel încât cetățenii care nu sunt implicați într-un partid politic și care au capacitatea de a conduce secțiile de vot să fie pregătiți și să poată avea instrumentele, împreună cu Autoritatea, astfel încât când avem alegeri să aibă toate instrumentele puternice și să poată să asigure fiecărui român posibilitatea de a merge în intervalul 7—21 la vot”, a subliniat Zgonea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.