Băncile românești, sub supravegherea directă a BCE

Share:

Băncile românești considerate semnificative de Banca Centrală Europeană /BCE/ vor intra în supravegherea directă a instituției europene, numărul lor urmând a fi stabilit până la finalul acestui an, în condițiile în care la nivelul sistemului bancar se va derula un exercițiu de evaluare cuprinzătoare a activelor, în 2015, a declarat, miercuri, Virgil Dăscălescu, șef Serviciu Stabilitate Financiară din Banca Națională a României, potrivit Agerpres.

„Pentru că sistemul bancar românesc este dominat de bănci cu părinți în zona euro, filialele acestor instituții de credit pot fi considerate semnificative și supravegheate de BCE în cadrul cooperării strânse. Numărul exact de bănci care vor fi supravegheate de BCE va fi stabilit în zilele care urmează, pentru că, în cursul anului 2015, urmează să se desfășoare un amplu exercițiu de evaluare a calității activelor, urmat de un exercițiu de testare la stres a instituțiilor de credit. Este, practic, ceea ce înseamnă evaluarea cuprinzătoare a instituțiilor de credit”, a explicat Dăscălescu, într-un seminar de specialitate.

În opinia sa, criteriul de selecție a băncilor ce vor intra în directa supraveghere a instituției europene nu va fi, în mod obligatoriu, cota de piață.

Referitor la testele de evaluare la care vor fi supuse băncile românești anul viitor, oficialul BNR a spus că, cel mai probabil, vor fi evaluate toate instituțiile de credit, dar cele mici nu vor fi supuse acelorași rigori.

„Este pentru prima dată când se va desfășura un de exercițiu de evaluare cuprinzătoare la nivelul instituțiilor de credit din România. Este vorba de aproape toate băncile din țara noastră, dar depinde de instituțiile de credit care vor fi supravegheate direct de BCE. (…) Există două variante. O variantă în care BNR desfășoară evaluarea cuprinzătoare, urmând ca BCE să recunoască exercițiul de evaluare cuprinzătoare, sau a doua variantă în care BCE poate spune: vom face noi exercițiul de evaluare și vom solicita BNR doar sprijinul pentru informațiile necesare derulării exercițiului”, a explicat oficialul BNR.

Reprezentantul BNR a mai spus că selecția băncilor ce vor fi supuse evaluării, pe de o parte, și a celor care vor intra în directa supraveghere a BCE, pe de altă parte, nu va ține cont de proveniența capitalului.

„Ca idee, avem Banca Transilvania, o bancă mare, a treia bancă din sistem, care va fi supusă, probabil, exercițiului de evaluare”, a explicat oficialul BNR.

El a explicat că, în cadrul testelor de stres derulate în 2014 de Banca Centrală Europeană și de Autoritatea Bancară Europeană, băncile din România au fost cuprinse doar ca părți componente ale băncilor mamă din zona euro.

„În 2014, au fost 12 instituții de credit din România care au avut bănci — părinte în zona euro supuse exercițiilor de evaluare cuprinzătoare. În urma exercițiului de testare la stres efectuat de Banca Națională, putem afirma că toate instituțiile de credit, filiale ale băncilor din zona euro, ar rezista cu succes unui șoc descris de scenariul advers. Nivelul solvabilității este unul ridicat, ultima cifră la nivelul sistemului este de 17,1%, în septembrie 2014. Probabil că nivelul va crește până la finalul anului pe fondul recunoașterii auditării profitului și încorporării acestuia în fondurile proprii”, a mai spus Dăscălescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.