Ziua reglărilor de conturi. Geoană, Vanghelie şi Şova, excluşi din PSD!

0

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, joi, excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, joi, despre excluderea din partid a social-democraţilor Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie, că majoritatea covârşitoare a colegilor a decis că trebuie să meargă pe drumul lui şi că a plătit un preţ pentru că nu a fost un om al deciziilor radicale.

Surse social-democrate au menţionat că au existat în CExN două propuneri, una de suspendare şi una de excludere, fiind votată cea de excludere, informează Mediafax. Propunerea de excludere a fost votată cu 80 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi două abţineri, au relatat sursele citate. Potrivit Statutului PSD, excluderile se votează cu două treimi din membrii CExN. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi preşedintele PSD Sector 1, europarlamentarul Cătălin Ivan, au fost singurii membri ai CExN care au votat împotriva excluderii din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova, potrivit unor surse participante la şedinţă.

Ponta, a admis, joi, că el a propus excluderea din partid a senatorului Mircea Geoană, menţionând că el îşi asumă această propunere, dar a evitat să răspundă întrebărilor privind motivele care l-au determinat să facă această propunere, invocând doar unitatea echipei. „Am avut o discuţie legată de echipa cu care mergem mai departe. Tocmai pentru că e o perioadă dificilă după scrutinul prezidenţial, e nevoie de o echipă de conducere care să fie cu adevărat unită şi care aibă un proiect comun. Din acest punct de vedere au fost trei colegi pe care nu doar eu, că dacă era vorba doar de mine, lucrurile erau mult mai simple, ci majoritatea colegilor din CExN, cu două voturi «împotrivă», au considerat că trebuie să ne despărţim drumurile”, a spus Ponta.

Ioan Rus a fost întrebat dacă cele trei persoane excluse sunt şi cele responsabile de pierderea alegerilor. „Nu numai acest lucru s-a discutat, ci întreaga activitate a tuturor. Deci asta este decizia”, a declarat Rus, refuzând să răspundă insistenţelor jurnaliştilor de a indica alte motive.

La rândul său, liderul PSD Vrancea Marian Oprişan a susţinut că Geoană, Vanghelie şi Şova s-au făcut vinovaţi de a nu fi respectat „comportamentul intern” al PSD. „N-a spus nimeni că cei trei colegi sunt responsabili pentru pierderea alegerilor. Cei trei colegi au greşit sub aspectul comportamentului intern al PSD”, a replicat Oprişan.

El a fost rugat să spună, concret, care au fost motivele excluderilor. „Mai concret…v-am spus destul de concret (…) Deci, ştiţi foarte bine, nu trebuie să le mai spun eu sau să revin asupra lor. În primul rând domniile lor au o agendă separată faţă de PSD, şi cu asta vreau să înţelegeţi că sunt şi vreau să fiu foarte elegant”, a explicat liderul PSD Vrancea.

La rândul său, senatorul PSD Nicolae Moga a susţinut că motivul excluderilor a ţinut de anumite declaraţii publice ale celor în cauză, a doua zi după turul doi al prezidenţialelor.”A fost o analiză corectă, puţin tensionată, numai că lucrurile au fost tranşante, pentru că după alegeri colegii noştri au ieşit şi au făcut declaraţii pe care trebuia să le ţină pentru ei. Aşa se face de obicei, când pierzi, stai, gândeşti la rece, după aia poţi să faci declaraţii”, a spus Moga, menţionând că apreciază totuşi sancţiunea ca fiind „prea severă”.

El a fost întrebat cine sunt vinovaţii pentru pierderea alegerilor.

„Voturile au fost mai multe ca la celelalte alegeri şi, dacă vă uitaţi şi faceţi un calcul, partidul a câştigat mai multe voturi şi faţă de 2004 şi faţă de 2009, numai că au apărut oamenii nehotărâţi, au venit la vot şi care au decis”, a susţinut Moga.

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, joi, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că s-a decis ca în primăvara anului viitor să aibă loc Consiliul şi Congresul, în care se va alege o nouă echipă de lideri şi se va decide proiectul politic pentru următorii cinci ani.

Victor Ponta a declarat că ”este un moment mai dificil pentru el, din care poate să înveţe sau pot fi găsiţi alţii mai buni”, şi a precizat că ”este nevoie de o echipă de conducere în PSD care să fie cu adevărat unită şi să aibă un proiect comun”. ”Din acest punct de vedere, au fost trei dintre colegii noştri pe care nu numai eu, că dacă era vorba numai de mine, lucrurile erau mult mai simple, dar majoritatea covârşitoare a Comitetului Executiv, cu doar două voturi împotrivă, a considerat că trebuie să ne despărţim drumurile”, a anunţat Ponta.

Ponta a mai spus că ”nu a fost omul deciziilor radicale şi a plătit un preţ”.”Uneori e nevoie de decizii radicale şi e nevoie ca să rămâi în echipă cu cei care au un proiect comun cu tine”, a mai adăugat preşedintele PSD. ”Cei optzeci de colegi care au votat pentru, au considerat că este un moment în care fiecare trebuie să meargă pe drumul lui”, a mai afirmat Victor Ponta.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.