Lazea: După intrarea în zona Euro, nu vom avea timp să ne relaxăm!

0

Economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, a atras atenția, joi, că România nu va mai avea timp „să se relaxeze”, după aderarea la zona euro, așa cum a făcut după ce a aderat la Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

„După intrarea în Uniunea Europeană am avut timp să ne relaxăm. După intrarea în zona euro nu mai avem timp, nu trebuie să ne mai relaxăm, va trebui să ținem ritmul cu ceilalți, să fim la fel de performați ca celelalte țări din zona euro”, a avertizat Lazea, în cea de-a VI-a ediție a Conferinței anuale a Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR) cu tema „Economia românească între macrostabilitate și microtensiuni”.

Economistul-șef al Băncii Centrale consideră că este obligatorie o convergență reală a României, cu păstrarea criteriilor de la Maastricht, pe care aceasta le-a îndeplinit.”Acele echilibre macroeconomice pe care le-am câștigat cu greutate, nu trebuie pierdute. România îndeplinește toate cele cinci criterii de la Maastricht și 10 puncte din scoringul zonei euro. Este nevoie de reforme structurale și nu de paleative de natură financiară și monetară. Scopul final este să convergem în termeni reali în zona euro, dar doar adoptarea euro nu este un garant al convergenței reale. Ceea ce am spus, rămâne spus. Dacă ai politici bune și convergi, aproape că nu contează dacă ești în Zona Euro, sau nu. Faptul că ești membru al zonei euro este un semn de distincție. Îți pui emblema în piept, dar convergența reală este cea care contează”, a explicat Lazea.

Criteriile de convergență se referă la politica financiară, nivelul și stabilitatea prețurilor, al dobânzilor și cursul de schimb, un deficit bugetar care trebuie să fie sub 3% din PIB, iar gradul de îndatorare publică să fie sub 60% din PIB.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.