Autoritatea de Supraveghere Financiară nu aprobă tarifele RCA

Share:

Tarifele RCA sunt doar notificate către ASF, şi nu aprobate de instituţie, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care spune că piaţa de profil se află într-un „dezechilibru” din cauză că asigurătorii plătesc, în medie, 117 lei la 100 lei încasaţi din prime subscrise.

„În prezent, rata combinată a daunei, care este de 117%, ne arată un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a preţurilor, poate să însemne şi reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat”, a declarat Negriţoiu într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) remis vineri Mediafax.

Rata daunei combinate se calculează ca raport între cheltuieli şi daune şi prime subscrise.

Şeful ASF s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR) şi ai brokerilor independenţi. De asemenea, la întâlnire au participat reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), ai Asociaţiei Cărăuşilor Particulari din România (ACPR) şi ai Asociaţiei Române de Logistică (ARILOG).

Industria unităţilor reparatoare service a fost reprezentată de Federaţia Distribuitorilor şi Reparatorilor Autorizaţi din România (FEDRA), Asociaţia Dealerilor de marcă Volkswagen şi Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Din conducerea ASF au mai fost prezenţi prim-vicepreşedintele instituţiei, Cornel Coca-Constantinescu, şi vicepreşedintele pentru sectorul asigurărilor-reasigurărilor, Marius Vorniceanu, precum şi experţi tehnici.

ASSAI a anunţat, marti, că organizează un miting de protest în data de 2 decembrie, invocând comportamentul protecţionist pe care ASF îl are faţă de companiile de asigurari. Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului ASF.

„Scopul întâlnirii a fost coordonarea în aplicarea normelor ASF pe piaţa asigurărilor, în beneficiul asiguraţilor şi al stabilităţii pieţei, prin creşterea încrederii în produsele de asigurare. ASF consideră că pentru acest lucru este esenţială înţelegerea din partea tuturor participanţilor la piaţă a situaţiei de fapt, a rolului de reglementator şi supraveghetor naţional al ASF, dar şi al rolului fiecărui participant”, se spune în comunicat.

Referitor la primele RCA, preşedintele ASF a precizat că autoritatea nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare companie în parte. Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării.

Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori şi au în vedere despăgubirile datorate în baza poliţelor RCA, precum şi diferitele criterii de risc, se spune în comunicat.

„Conform prevederilor legale, asigurătorii au obligaţia de a-şi stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor care decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA”, a arătat Negriţoiu.

Preşedintele ASF a afirmat că modificarea normei RCA nu trebuie să reprezinte un pretext în urma căruia asiguratorii să abuzeze în încercarea de a-şi acoperi pierderi anterioare, prin acest instrument. Modificările normei RCA, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, au vizat vizează adaptarea legislaţiei în scopul protecţiei asiguraţilor/păgubiţilor, se precizează în comunicat.

Potrivit modificărilor aduse normei privind RCA, asigurătorii care încheie poliţe RCA au obligaţia să practice aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat, al cărei cuantum va acoperi toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare.

ASF a anunţat, joi, că subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% faţă de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694. La nivelul întregii pieţe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creştere cu 12% faţă de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.