Preşedintele mexican cere dizolvarea unităţilor municipale de poliţie

Share:

Preşedintele mexican a propus joi dizolvarea unităţilor municipale de poliţie, infiltrate de crima organizată, şi înlocuirea acestora cu comandamente unice de poliţie în cele 32 de state ale Mexicului, ca răspuns la criza izbucnită în urma dispariţiei a 43 de studenţi.

Noua măsură prevede trecerea celor „peste 1.800 de unităţi municipale de poliţie slabe, care pot fi corupte uşor de infractori, la 32 de corporaţii solide de securitate regională”, a declarat preşedintele Enrique Peña Nieto, care a anunţat, într-un mesaj adresat naţiunii, o serie de reforme constituţionale ce vor fi prezentate luni Parlamentului, informează Mediafax. „Mexicul nu poate continua astfel”, a subliniat preşedintele mexican referindu-se la dispariţia şi probabil masacrarea a 43 de studenţi în urmă cu două luni în sudul ţării.

Preşedintele a mai anunţat un proiect de reformă care îi va permite Guvernului federal să controleze buna funcţionare a municipalităţilor şi, eventual, să le dizolve „când există indicii suficiente că autoritatea locală este implicată în activităţi de crimă organizată”.

Mexicul a fost cuprins de indignare în ultimele două luni, după atacul din 26 septembrie de la Iguala, în statul Guerrero, unde poliţişti ce întreţin legături cu cartelul Guerreros Unidos au atacat 43 de studenţi ai şcolii normale Ayotzinapa.

Presupuşi asasini arestaţi în cadrul anchetei au afirmat că cei 43 de tineri au fost predaţi de către poliţişti locali cartelului, care i-a împuşcat şi ars, apoi le-a aruncat resturile într-un râu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.