Thomas Ostermeier, la Festivalul Interferențe de la Cluj
Cea de a IV ediţie a Festivalului (care va avea loc în perioada 26 noiembrie – 7 decembrie la Cluj) are ca temă „Mărturiile corpului” şi reuneşte un număr impresionant de spectacole din: Germania, Israel, Franţa, Anglia, Italia, Serbia, România, Mexic, Croaţia, Olanda, Coreea de Sud, Polonia, Ungaria. Timp de douăsprezece zile spectatorii din Cluj se vor delecta cu spectacole de teatru, dialoguri cu creatorii invitaţi, concerte, expoziţii, lansări de carte, workshopuri şi multe alte suprize. De asemenea, IATC va organiza, pentru prima oară în cadrul Festivalului INTERFERENŢE, seminarul dedicat tinerilor critici de teatru, cu vârsta între 18 şi 35 ani.
Născut în 1968, regizorul Thomas Ostermeier pare a fi păstrat în spectacolele sale ceva din atmosfera militantă şi revoluţionară a acelui an, deşi, declară că privind unde a ajuns astăzi generaţia lui „mai 1968”, se întreabă unde va ajunge şi propria generaţie pe care o consideră ceva mai pasivă. Director artistic al celebrului teatru Schaubühne din Berlin, artist asociat al Festivalului de la Avignon, deţinătorul Premiului Europa pentru Noi Realitati Teatrale, creatorul a aproximativ 50 de spectacole în Germania şi în lume, Thomas Ostermeier a devenit de ani buni un nume foarte cunoscut şi în România, după ce câteva dintre creaţiile sale au fost văzute la Bucureşti şi Craiova, iar acum şi la Cluj, în cadrul Festivalului International de Teatru Interferenţe, unde trupa de la Schaubühne a avut două reprezentaţii cu „Un duşman al poporului” de Henrik Ibsen în regia lui Thomas Ostermeier, un spectacol despre ipocrizia socială şi responsabilitatea civică, despre dilema alegerii între morală şi bani, spectacol care a stârnit intense reacţii din partea publicului, mai cu seamă într-o scenă interactivă, în care orice cetăţean al planetei se putea regăsi.
Despre prezenţa la Cluj, reacţiile publicului şi teatru în general, câteva detalii într-un interviu cu Thomas Ostermeier semnat de Raluca Rădulescu. Traducerea din limba germana apartine directorului Teatrului German de Stat din Timişoara, Lucian Vărşandan.