Israelul vrea să ofere o primă pentru plecarea arabilor israelieni

0

Ministrul israelian de Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, sugerează ca Israelul să ofere „stimulente financiare” cetăţenilor israelieni de origine arabă pentru ca ei să părăsească teritoriul Israelului şi să se stabilească în viitorul stat palestinian.

Cetăţenii israelieni de origine arabă „care decid că au identitate palestiniană pot renunţa la cetăţenia israeliană şi deveni cetăţenii viitorului stat palestinian”, explică Lieberman, potrivit unui document al partidului său Israel Beitenu publicat vineri.”Statul Israel ar trebui chiar să încurajeze aceasta cu un sistem de stimulente financiare”, a adăugat el, informează Mediafax.

Textul partidului ultranaţionalist mai afirmă că acordul de pace ar putea fi durabil doar dacă negocierile vor lua în calcul „schimburi de populaţie arabă din Israel contra teritorii”.

Lieberman susţine de mai mult timp acest principiu, cu scopul de a asigura o „separare maximă” între evrei şi arabi în Israel. El pledează pentru retragerea cetăţeniei arabilor din Israel, care, în opinia sa, nu sunt suficient de „loiali” statului evreu. Luna trecută, el i-a îndemnat pe deputaţii israelieni de origine arabă să părăsească sistemul politic israelian.

Cei 1,7 milioane de cetăţeni israelieni de origine arabă (20%), creştini şi musulmani, sunt descendenţii palestinienilor rămaşi în Israel după crearea acestui stat în 1948. Ei denunţă frecvent faptul că sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua.

Un proiect de lege adoptat duminică de Guvernul lui Benjamin Netanyahu prevede ca Israelul să nu mai fie definit ca un „stat evreu şi democratic”, ci ca „statul naţional al poporului evreu”.

Parlamentul (Knesset) urmează să se pronunţe, în mai multe lecturi, asupra acestui text care, potrivit unora, instituţionalizează discriminarea faţă de populaţia arabă din Israel şi slăbeşte caracterul democratic al acestui stat.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.