Război pe viaţă şi pe moarte în PSD!

Share:

Pierderea alegerilor prezidenţiale de către Ponta şi implicit pesedişti a tulburat serios apele într-un partid care nu concepea varianta înfrângerii la scrutinul din 16 noiembrie. Inevitabil, găştile din PSD au început un război necruţător pentru preluarea controlului partidului. Tandemul Ponta-Dragnea, principalul vinovat de pierderea alegerilor, a intrat în alertă de gradul zero, încercând să se replieze rapid în faţa atacurilor furibunde ale contestatarilor săi. Cum fuga de răspundere a devenit sport naţional în PSD, vinovaţii de umilitorul eşec au scos, rapid, de la naftalină aria solidarităţii, strângerii rândurilor partidului, ca unică soluţie pentru menţinerea la guvernare.

Varianta a fost respinsă categoric de contestatarii tandemului Ponta-Dragnea. Rând pe rând, Geoană, Vanghelie, Şova, Negoiţă, au cerut ca vinovaţii să plătească. În special, Dragnea, nimeni altul decât şeful campaniei electorale. Ponta a blufat în cel mai ordinar mod, făcând front comun cu Dragnea, şi a ameninţat cu demisia din fruntea Guvernului. Şantajul a funcţionat, din plin, în faţa unor lideri de filiale care aveau interese directe în ecuaţia guvernării. În consecinţă, cei incomozi din partid au fost excluşi. A fost o reglare de conturi, o eliminare brutală a celor care au avut un alt punct de vedere. Asta a fost mult clamata strângere a rândurilor de care vorbea Ponta.

De altfel, Ponta este obsedat de funcţii şi privilegii. Orice lider cu un dram de responsabilitate şi-ar fi depus mandatul. Nu la nivel declarativ, ci faptic. Cum poate conduce PSD spre victorie la alegerile locale şi parlamentare din 2016 un tandem incapabil să ofere credibilitate, soluţii şi să îşi asume responsabilitatea pentru eşecul unei lupte electorale? Din păcate, în PSD lucrurile nu se pot schimba. Reforma este respinsă categoric chiar de cei care o clamează cu fiecare ocazie!

Scrisoarea deschisă a lui Iliescu nu a fost luată în considerare de liderii PSD, din simplul motiv că influenţa acestuia în partid a ajuns la cote de avarie. Demisia lui „Sebi” Ghiţă, cunoscut drept sponsorul lui Ponta, a reprezentat un nou episod care a scos în evidenţă uriaşele orgolii din PSD.

Ponta nu este dispus să îşi asume vreun dram de responsabilitate pentru eşecul de la prezidenţiale. Cei care îl susţin, în frunte cu Dragnea, nici atât! În consecinţă, toţi cei care au fost percepuţi ca pericole (reale) pentru actuala conducere au fost eliminaţi din partid. Fără prea multe discuţii! Ce contează că vina acestora nu a fost, nici pe departe, atât de mare încât să impună o asemenea decizie.

Mircea Geoană este un fost preşedinte al partidului. Un fost prezidenţiabil al PSD care, după mulţi, a fost cel care a câştigat alegerile din 2009. El ştie foarte bine cutuma din partid: pierzi alegerile, faci un pas înapoi de la şefia partidului! Punct!

Marian Vanghelie a fost o altă victimă. Era de notorietate antipatia dintre el şi Ponta, Dragnea şi Ghiţă. Dar, înainte de toate, Vanghelie a pus umărul la toate alegerile. A ajutat PSD. Nu a trădat niciodată. A spus, însă, de fiecare dată ce are de spus! Şi Şova a fost aruncat din partid cu prea multă uşurinţă. Este un politician tânăr care, dincolo de excesele sale, a arătat că este un pesedist pur-sânge!

Din păcate, războiul din PSD va continua, în ciuda tentativelor disperate ale grupării Ponta de a menţine controlul! Cât timp va rămâne premier, Ponta va fi susţinut în PSD de o largă majoritate! După pierderii majorităţii parlamentare şi implicit a Puterii, Ponta va fi „sfâşiat” politic chiar de cei care îi jură fidelitate veşnică, inclusiv, în aceste zile!

Lucrurile sunt simple. Terifiant de simple! Tocmai din acest motiv, Ponta va ţine cu dinţii de mandatul de premier. Este ultima şansă de a mai conta în ecuaţia politicii de vârf!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.