Iarna pune stăpânire pe România. Vremea rea face primele victime!

0

Sâmbătă-noaptea, ţara s-a transformat într-un patinoar imens. Pe şosele, traficul este o adevărată aventură, iar pe trotuare trebuie să mergi cu mare grijă. Din cauza ploilor cu gheaţă, copaci au fost doborâţi pe o şosea din Covasna iar drumul a fost închis.

„Drumul inchis azi nopate a fost redat circulatiei publice. Din cauza stratului gros de polei si agreutăţii ghetii mai mulţi copaci s-au rupt şi au căzut pe carosabil. Astfel DN13 E a fost inchis noaptea trecuta pana la 4 dimineata, intre km 17 si 23. Pentru degajarea drumului au intervenit trei echipaje de la pompieri, cu motofierastraie impreuna cu o echipa de voluntari de la situaţii de urgenta si un echipaj al CNADNR. În Municipiul Sfântu Gheorghe au exisat 30 de copaci cazuti pe carosabil. Din fericiere, doar un autoturism a fost avariat”, a declarat Oana Mazilu, ISU Covasna, informează Romaniatv.net.

Un grav accident de circulaţie a avut loc duminică dimineaţa în Suceava. Doi tineri şi-au pierdut viaţa pe loc şi unul este în stare critică la spital după ce maşina în care se aflau a derapat, iar şoferul nu a mai putut să o redreseze. A sărit pur şi simplu de pe carosabil şi s-a prăbuşit pe plafon.

În Bucureşti, şoferii au pierdut minute bune încercând să înlăture gheţa de pe maşini iar traficul a devenit periculos după ce noaptea trecută a plouat cu gheaţă.Traficul pe Autostrada Soarelui este îngreunat din cauza vizibilităţii scăzute şi a poleiului format peste noapte.

Noaptea trecută a adus cu ea prima zăpadă din acest sezon, în judeţele Buzău şi Vrancea. Imediat după lăsarea serii a început să ningă abundent, iar în scurt timp stratul de zăpadă măsura deja câţiva centimetri. Şoferii au circulat cu prudenţă pe şoselele devenite în doar câteva ore, adevărate patinoare. Tinerii au ieşit pe străzi să se bucure de zăpadă. Câţiva şoferi amatori de senzaţii tari s-au adunat în parcarea unui supermarket pentru a face drifturi pe zăpadă. A nins abundent şi în Vrancea. În doar jumătate de oră, stratul de zăpadă măsura patru centimetri.

În Băile Tuşnad, oamenii s-au trezit cu maşinile acoperite cu un strat gros de gheaţă. Iar şoselele luceau ca sticla. Între orele 09:00 şi 11:00, local în judeţul Sibiu, drumurile naţionale şi europene, este cod galben de polei. Între orele 08:00 si 10:00, local în judeţul Mureş, drumurile naţionale şi europene, inclusiv municipiul Târnăveni, se va semnala depunere de polei.

Între orele 08:00 si 11:00, local in judetul Cluj, inclusiv municipiul Huedin, vom avea ploaie care depune polei, ceata – vizibilitate scazuta local sub 200 m.

Între orele  07:00 si 10:00, local în judeţul Braşov, drumurile naţionale şi europene, inclusiv municipiile Braşov şi Făgăraş local în judeţul Covasna, drumurile naţionale şi europene, inclusiv municipiul Sfântu Gheorghe local în judeţul Harghita, drumurile naţionale şi europene, inclusiv municipiul Miercurea Ciuc, se va semnala depunere de polei.

Între orele 09:00 şi 12.00, local în judeţele Vâlcea, Dolj, inclusiv municipiile Rm. Vâlcea şi Craiova, pe arii restrânse în judeţul Olt, inclusiv municipiul Slatina şi drumurile naţionale şi europene aferente, se vor semnala precipitaţii mixte care depun polei.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis DOUĂ CODURI GALBENE de NINSORI pentru mai mai multe judeţe.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod galben de precipitaţii mixte, polei, intensificări ale vântului pentru intervalul 30 noiembrie, ora 22 – 1 decembrie, ora 14.

În noaptea de duminică spre luni şi în prima parte a zilei de luni vor fi precipitaţii mixte în Oltenia şi Muntenia, Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp. Local se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul şi sudul ţării, atingând viteze de 40…50 km/h, iar în sudul Banatului şi zona montană aferentă vor fi rafale de 70…80 km/h.

În zona municipiului Bucureşti, precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, mixte sau predominant sub formă de ninsoare, ce pot favoriza trecător producerea de polei, iar vântul va sufla cu viteze de 30…40 km/h.

De asemenea, Administratia Naţională de Meteorologie a emis cod galben de ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului pentru intervalul 1 decembrie, ora 14 – 2 decembrie, ora 22.

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10…15 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…60 km/h în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, iar la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 km/h. Local şi temporar, zăpada va fi viscolită.

Pe arii restrânse în regiunile sudice şi centrale se menţin condiţiile de producere a poleiului.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.