Papa Francisc cere lumii să condamne terorismul

Papa Francisc le-a cerut duminică tuturor liderilor religioși, politici, intelectuali musulmani să condamne „clar” și fără ambiguitate terorismul islamist, scrie AFP.

În cursul unei conferințe de presă organizate în avionul cu care se întorcea de la Istanbul la Roma, Jorge Bergoglio, întrebat despre terorismul grupurilor jihadiste și „islamofobia” pe care o generează, a declarat că a solicitat această condamnare fără echivoc cu prilejul întrevederii avute vineri cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.”I-am spus că ar fi frumos ca toți liderii musulmani din lume — politici, religioși și universitari — să se pronunțe clar și să condamne” această violență care dăunează islamului.

„Ar ajuta majoritatea musulmanilor, dacă ar veni din gura acestor lideri politici, religioși, universitari. Toți avem nevoie de o condamnare globală” a acestui fenomen, a subliniat Sfântul Părinte.”Este adevărat că în fața acestor acte, a continuat Papa Francisc, comise nu doar în această zonă (Irak, Siria), dar și în Africa, există o reacție de aversiune: acesta este Islamul! și devii furios. Iar atâția musulmani sunt ofensați și spun: noi nu suntem acei indivizi, Coranul este o carte profetică a păcii”.

Sfântul Părinte i-a condamnat pe cei care „spun că toți musulmanii sunt teroriști. La fel cum nu putem spune că toți creștinii sunt fundamentaliști”, a atras atenția el. Papa Francisc a denunțat, de asemenea, „cristianofobia”: islamiștii „îi vânează pe creștinii din Orientul Mijlociu, ei trebuie să plece, să piardă totul sau să plătească un impozit”.

În unele țări, a adăugat el, adeseori autoritățile „îi vânează pe creștini cu mănuși albe”, fără să recurgă la violență, însă prin lovituri ale birocrației. „Ca și cum ar dori să nu mai rămână niciun creștin în aceste țări”, a afirmat Suveranul Pontif, fără să precizeze la ce țară se referă.

Papa Francisc a citat un ambasador musulman care i-a spus că dialogul „interreligios a ajuns la capăt”. „Trebuie să facem un salt de calitate”, a mai afirmat el, pledând, dincolo de dialogul între intelectuali, pentru un dialog între „persoane religioase de diferite apartenențe” în legătură cu „experiența lor religioasă”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.