Medici români școlarizați pe sute milioane de euro, plecați în străinătate

România a oferit în ultimii 10 ani străinătății medici și cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro, a declarat joi în cadrul unei dezbateri vicepreședintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Florian Popa.

“După Revoluție, în anii 90 s-a observat că procentul celor plecați și celor care voiau să plece din țară medici era de 60%, aceștia având între 38-40 de ani. În ultimii ani, 60% din medicii care aleg străinătatea au vârste între 42 și 48 de ani. România a oferit în ultimii 10 ani medici și cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro. Avem zone în țară total neacoperite din punctul de vedere a existenței medicului. În spațiul rural sunt cele mai mari probleme în ceea ce privește lipsa personalului medical. Este o risipă mare de resurse. După 6 ani de studii, doar o mică parte dintre absolvenți intră într-un ciclu de specializare”, a spus Popa.

Potrivit acestuia, școlile de medicină din România scot aproximativ 3.000-3.500 de absolvenți pe an și anual pleacă din țară aproape 3.000.

Senatorul a mai afirmat că, pentru a împiedica plecarea medicilor, Ungaria a impus semnarea unui contract de către studenții la medicină care prevede ca aceștia să lucreze în țară după absolvire un număr de ani, iar în cazul în care pleacă mai devreme să plătească școlarizarea. De asemenea, Slovacia a recurs la aceeași măsură.“Se pare că această soluție nu este acceptată. Rezolvarea constă într-o poziție mai fermă a statului român în favoarea unui program european mai larg care să ofere compensații pentru țările care oferă creiere și specialiști. Suntem într-o perioadă în care pregătim oameni care dispar, generații întregi dispar. Ar fi necesar un program european în care primitorii să ofere compensații formatorilor”, a spus vicepreședintele comisiei.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a susținut că România se confruntă cu “o mare dramă națională” — exodul medicilor.“Tot Estul Europei se confruntă cu această problemă. Singura șansă de a găsi o soluție este de a aborda această temă la nivel european. În acest moment țările sărace dau mai mult țărilor bogate în sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est european care să ridice și să susțină această problemă”, a susținut secretarul de stat.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Bușoi, membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, a susținut că soluția nu se află la Bruxelles, ci în România.

“Este o problemă națională care trebuie rezolvată în România. Nici țările care primesc medici români nu sunt întru totul entuziaste. Medicii de acolo nu privesc cu ochi buni nici faptul că tineri talentați, entuziaști vin și la iau pacienții. Este puțin probabil să poată să existe un program european de compensare a medicamentelor, pentru asta avem nevoie de schimbarea tratatelor. Fondurile europene sunt decise până în 2020″, a spus Bușoi.

În opinia sa, problema salariilor mici ale medicilor nu este singura.“Avem probleme de organizare, de avansare în carieră, de transparență prin care se ocupă funcțiile”, a arătat Bușoi.

Potrivit acestuia, ar fi necesară o mai mare transparență în sistemul medical, dar și depolitizarea acestuia.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.