Alarmant: Accident la o centrală nucleară din Ucraina

0

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că un accident s-a produs săptămâna trecută la o centrală nucleară din sud-estul Ucrainei, fără a prezenta vreo ameninţare privind emisii de materii radioactive sau pentru securitatea regiunii.

„Nu există nici o ameninţare. Incidentul s-a produs la cel de-al treilea reactor al centralei nucleare din Zaporijia, la sistemul electric. Nu are nici o legătură cu reactorul. Este vorba despre un scurtcircuit”, a informat ministrul ucrainean al Energiei, Volodimir Demcişin, informează Mediafax.

Scurtcircuitul s-a produs vineri, provocând întreruperea electricităţii în regiunea învecinată.”Nu există emisii (radioactive) şi nici probleme cu reactorul. Incidentul nu este în nici un fel asociat cu reactorul. Toate eforturile sunt concentrate pe repararea sistemului”, a precizat Demcişin, anunţând că centrala va reveni la o funcţionare deplină vineri.

Un comunicat publicat pe site-ul centralei a indicat anterior că reactorul numărul 3 a fost deconectat de la reţea până pe 5 decembrie şi că nivelul radiaţiilor din jurul centralei este „neschimbat”.

Centralele nucleare reprezintă 44 la sută din producţia energetică a Ucrainei, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.