“Baronul” de Hunedoara, Mircea Moloţ, reţinut de procurorii DNA

Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Moloţ este acuzat că ar fi condiţionat acordarea de fonduri guvernamentale comunei Turdaş de modul în care localnicii ar fi votat la alegerile prezidenţiale. De asemenea, a fost reţinut vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.

Surse judiciare susţin că Mircea Moloţ ar fi în atenţia anchetatorilor pentru noi fapte, iniţial el fiind suspectat de abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală in rem pe 3 februarie 2014, informează Romaniatv.net.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de Mediafax, în 31 octombrie, procurorii au extins urmărirea penală in rem în acest dosar, pentru „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

Anchetatorii arată că, în 19 octombrie, Mircea Moloţ s-ar fi folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, „suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot” la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, anchetatorii au găsit în biroul de la CJ al lui Mircea Moloţ un document care conţine secrete de stat, pe care nu avea dreptul să îl deţină, procurorii extinzând cercetările şi pentru această infracţiune, în dosarul în care este vizat pentru fapte de corupţie.

Tot în 31 octombrie a fost extinsă urmărirea penală in rem şi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În cazul acestei fapte, procurorii au date că SC Viva Construct a executat lucrările de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, deşi nu avea autorizaţie şi contract, plăţile fiind făcute ilegal.

Anchetatorii susţin că aceste aspecte sunt susţinute şi de convorbirea telefonică purtată de către Viorel Rotar, director tehnic la CJ Hunedoara, cu un angajat al SC Viva Construct SRL, la data de 20 iunie 2014, precum şi de convorbirea telefonică purtată de Vasile Axinte, administrator şi acţionar al aceleiaşi firme, cu un angajat al CJ Hunedoara, în 25 iunie.

„Lucrările de asfaltare realizate de Viva Construct pe o distanţă de 2 km nu au la bază un contract legal încheiat, ci o comandă, cei doi interlocutori confirmând faptul că au dificultăţi în justificarea consumului de materiale pe situaţii de lucrări”, se mai arată în documentele citate.

La percheziţiile care au fost făcute în 7 noiembrie, procurorii DNA Alba au ridicat documente din biroul preşedintelui CJ Mircea Ioan Moloţ, şi cel al vicepreşedintelui Tiberiu Ioan Balint, nicio persoană nefiind dusă atunci la audieri.

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara declara că procurorii au ridicat din locuinţa sa „o sumă de bani”, „18 coli din care două pagini de ziar”, CV-ul unei persoane şi „un bileţel găsit într-un plic cu bani”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.