Germania vrea relansarea dialogului dintre NATO şi Rusia

Share:

Berlinul a îndemnat marţi la relansarea dialogului direct între NATO şi Rusia, acuzată de Occident că susţine militar separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

Germania a transmis, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de Externe din cadrul NATO, un document neoficial în care îndeamnă la o reuniune rapidă a Consiliului NATO-Rusia, a anunţat o sursă diplomatică, informează Mediafax.

Acest consiliu, creat după încheierea Războiului Rece, s-a reunit de două ori la nivel de ambasadori de la începutul crizei din Ucraina, în martie, însă nu a mai fost convocat din iunie.”Prin suspendarea completă a Consiliului NATO-Rusia, am redus relaţiile (cu Moscova) pe toate fronturile”, şi-a exprimat regretul şeful diplomaţiei germane, Franz Walter Steinmeier.”În prezent, avem practic foarte puţine căi de a discuta despre evenimente care survin pe neaşteptate, cum ar fi, de exemplu, manevrele militare internaţionale, survolurile (avioanelor) sau prezenţa de nave de război ruse în regiunile îndepărtate ale lumii, şi nu avem posibilitatea de a aprecia care este motivaţia şi dacă există motive de îngrijorare”, a adăugat el.

Ministrul german de Externe a afirmat că nivelul comunicării cu Moscova este „inferior” celui din perioada Războiului Rece, considerând necesară relansarea contactelor, cu scopul a se evita situaţii „ieşite complet de sub control”.

Steinmeier a subliniat că, fără a merge până la convocarea unui Consiliu NATO-Rusia, pot fi reluate reuniunile „la nivel de ambasadori” sau de „experţi militari”.

Germania afirmă că a primit sprijinul în special al Italiei şi Olandei. Unii aliaţi, în special Polonia şi ţările baltice, consideră că a convoca un Consiliu NATO-Rusia în acest stadiu ar fi „un semnal de slăbiciune” faţă de Moscova, potrivit unui diplomat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.