Revistele uniunilor de creatori, finanţate de la buget cu milioane de lei

0

Revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori (ANUC), precum şi alte publicaţii culturale vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii (MC), cu suma minimă de 4.500.000 de lei, indexabilă anual.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa de miercuri, urmând să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2015, informează Mediafax.

Potrivit proiectului de lege, care a fost adoptat de Senat pe 2 septembrie, 10% din suma prevăzută va fi repartizat de Ministerul Culturii pentru finanţarea şi susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori.

Pe de altă parte, din suma alocată de la bugetul de stat, „uniunile de creatori din România, membre ale ANUC, fiecare pentru domeniul său, vor stabili lista revistelor care urmează a fi finanţate, precum şi sumele necesare”. Potrivit proiectului de lege, pentru revistele şi publicaţiile culturale ale uniunilor de creatori, finanţarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii şi uniunile de creatori beneficiare. „Uniunile de creatori beneficiare încheie la rândul lor contractele aferente cu beneficiarii finali: revistele şi publicaţiile culturale”, se mai arată în proiectul adoptat.

Suma de 4,5 milioane de lei poate fi utilizată de uniunile de creatori din România, precum şi de beneficiari, pentru finanţarea cheltuielilor de personal şi ale celor administrative, drepturilor de autor, costurilor de materiale şi servicii, dar şi cheltuieli pentru tipărire şi difuzare, precum şi premii decernate de reviste.

„Decontarea cheltuielilor realizate pentru finanţarea revistelor uniunilor de creatori se face de către Ministerul Culturii pe baza documentelor justificative, întocmite potrivit legislaţiei în vigoare, şi a contractelor”, se arată în proiectul de lege.

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.