Stenograme şocante în „dosarul Bîgiu”

0

O parte din suma de 50.000 de lei primită ca mită de preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a ajuns la finul acestuia, Florin Colgiu, care deţinea funcţia de preşedinte al TNL Buzău, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă.

Colgiu a primit suma de 6.500 de lei într-o parcare din municipiul Buzău de la Ionuţ Robert Piţigoi, care are calitatea de suspect în dosar, discuţia dintre cei doi fiind interceptată de anchetatori, informează Romaniatv.net.

„Ionuţ Robert Piţigoi: Vino încoace! Vino mă, încoa’! Uite, mă, că mi-a dat, am… m-am întâlnit cu boul ăla de Cojocea…

Florin Mădălin Colgiu: Cum?

Ionuţ Robert Piţigoi: Şi după aia cu naşi-tu şi…

Florin Mădălin Colgiu: Cum?

Ionuţ Robert Piţigoi: Şi după aia cu naşi-tu, mă. Şi mi-a zis să-ţi dau naşi-tu ceva.

Florin Mădălin Colgiu: Ce să fac eu? A, ce…

Ionuţ Robert Piţigoi: Tre’ să plăteşti ceva, nu ştiu ce.

Florin Mădălin Colgiu: În rest, tu ce faci?

Ionuţ Robert Piţigoi: Mi-a zis să-i ţin eu. Cât vin şase mii, mă?

Florin Mădălin Colgiu: Şase mii cinci sute.

(În continuare, Piţigoi numără mai multe bancnote)

Ionuţ Robert Piţigoi: Doi, trei, patru, cinci, zece! Unu, doi, trei, patru, cinci… douăzeci.

Florin Mădălin Colgiu: Numără treizeci. Treiş’două, treiş’trei şi-ţi dau eu zece”.

După ce a fost reţinut de procurorii DNA, preşedintele TNL Buzău, Florin Colgiu, a fost suspendat din partid până la clarificarea problemelor cu justiţia, potrivit deciziei luate duminică de Biroul Politic Judeţean al PNL Buzău.

Preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noaptea, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru luare de mită, în forma continuată. Alături de el a fost reţinut şi Florin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte CJ Buzău, i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de dezvoltare regională din cadrul Consiliului Judeţean, efectuarea de demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă şi identificarea unor firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi întocmirea lor efectivă. Urma ca, după întocmirea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu, directorul respectiv să remită, sub forma de mită, preşedintelui CJ, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 lei. Banii respectivi directorul urma să-i recupereze de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte.

În jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, aproximativ 70.000 lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130.000 lei plus TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de acesta, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T.

„Directorul, la rândul său, primise suma menţionată de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 lei. La 4 decembrie 2014, Bîgiu i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la 8 decembrie 2014 suma convenită de 50.000 lei, indicându-i ca intermediar o persoana de încredere a acestuia”, au reţinut procurorii.

Pe 6 noiembrie, directorul i-a remis intermediarului indicat de şeful CJ Buzău o sumă de bani, pentru ca, la rândul său, să o remită acestuia.

„Tot la 6 decembrie, intermediarul i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu, suma de 50.000 lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director. Cristinel Bîgiu i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Florin Colgiu, iar restul de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu, de către intermediar. În aceeaşi zi, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu, de la directorul respectiv”, arată DNA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.