UDMR va ieşi de la guvernare. După ce va vota Guvernul Ponta 4!

Premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discuţie tehnică privind retragerea Uniunii de la guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după întrevedere, că Uniunea va vota pentru învestirea Guvernului Ponta 4.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că UDMR va ieşi de la guvernare nu doar la nivel de miniştri, ci şi la nivel de secretari de stat, pentru că şi acestea reprezintă funcţii politice, el arătând că schimbarea prefecţilor pe care Uniunea îi are în Harghita şi Covasna urmează a fi discutată.

Întrebat dacă UDMR va ieşi de la guvernare doar la nivel de miniştri sau şi la nivel de secretar de stat, Ponta a răspuns: „Cu siguranţă şi la nivel de secretar de stat, pentru că sunt funcţii politice”. Întrebat, pe de altă parte, dacă prefecţii din Harghita şi Covasna vor fi înlocuiţi după ieşirea UDMR de la guvernare, premierul a răspuns: „O să discutăm acest lucru”.

Ponta a precizat, totodată, că a înţeles decizia politică a UDMR de a părăsi guvernarea şi că viaţa merge înainte. „Am înţeles decizia politică şi viaţa merge întotdeuna mai departe”, a spus Ponta.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după întrevedere, că Uniunea va vota pentru învestirea Guvernului Ponta 4, el precizând că opoziţia actuală „nu se înghesuie” să preia guvernarea şi că ţara trebuie, totuşi, guvernată. „În ceea ce mă priveşte, eu sunt convins că în acest moment trebuie să meargă mai departe acest guvern – sigur, nu ştim cu cine, cu ce miniştri, cu ce partide – în continuare, mai puţin UDMR. Dar, în principiu, nu avem niciun motiv să nu dăm vot pentru a învesti Guvernul Ponta 4 sau cum se va numi” a spus Kelemen.

El a arătat că UDMR va intra în opoziţie. „Eu sunt de acord să meargă ei mai departe, fără noi. Noi vom intra în opoziţie, dar votul pentru învestire nu înseamnă că UDMR va vota toate proiectele Guvernului”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a mai arătat că actuala opoziţie nu se înghesuie să preia guvernarea şi că, mai mult, nu intenţionează să guverneze până în 2016, când vor fi alegerile parlamentare şi locale. Întrebat dacă UDMR va vota o eventuală moţiune de cenzură depusă în primăvara anului viitor împotriva Cabinetului Ponta 4, Kelemen a răspuns: „Nu ştiu, să vedem cine cu ce moţiune vine, cu ce gând vine. Opoziţia nu vrea să guverneze, aşa am observat eu, nimeni nu se înghesuie la guvernare. Am auzit că ei nu vor să guverneze până în 2016”.

Liderul UDMR a mai precizat, după întrevedere, că miniştrii maghiari vor pleca din funcţii în momentul instalării noilor miniştri din Guvernul Ponta 4.

„Am discutat cu premierul că sâmbătă vom oficializa ceea ce am anunţat – retragerea noastră de la Guvern. Am discutat tehnic cum să procedăm fiindcă nu am fost daţi afară, nu există alte motive decât analiza noatră internă . Deci săptămâna viitoare, când miniştrii vor fi instalaţi în funcţie, atunci miniştrii de la UDMR vor pleca. Vor aştepta în ministere să predea ministerele”, a precizat Kelemen.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că el crede că există, în acest moment, o majoritate parlamentară care va susţine noul Cabinet restructurat, el arătând că dacă avea ”impresia” că nu are o astfel de majoritate, nu s-ar fi prezentat pentru a cere votul Legislativului. ”Eu merg pe 15 decembrie pentru a cere votul Parlamentului. Dacă aveam impresia că nu aveam majoritate, nu mă duceam. Eu cred că există o majoritate care va susţine Guvernul cu condiţia ca acest Guvern cu care mă duc, restructurat, să aibă o agendă foarte clară pentru 2015-2016 – ce vrem să continuăm din proiectele bune şi ce vrem să facem în plus, măsurabil, în special pe sănătate, educaţie şi infrastructură”, a spus Ponta, răspunzând unei întrebări.

Ponta a anunţat, după şedinţa BPN, că luni va propune Parlamentului noua structură a Guvernului, precizând că duminică vor avea loc Comitetul Exectutiv Naţional al PSD şi o şedinţă a grupurilor parlamentare, pentru finalizarea propunerilor pentru noul cabinet. ”Am discutat cu colegii din PSD şi i-am informat despre discuţiile cu partenerii de guvernare, UNPR, PC şi PLR, privind restructurarea guvernului, discuţiile vor fi finalizate zilele următoare, iar luni, pe 15, voi propune Parlamentului noua structură a Guvernului”, a anunţat Victor Ponta, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Ponta a precizat că duminică după-amiază va avea loc şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului precum şi o întâlnire a grupurilor parlamentare, pentru finalizarea structurii noului Executiv şi prezentarea propunerilor noilor miniştri, astfel ca luni să poată trimite Parlamentului formula de restructurare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.