Carnetele de CEC și PIN-urile pe cale de dispariție

Share:

Modul în care ne vom controla finanţele şi conturile din bănci se va schimba radical în următorii ani, informează CNN, potrivit Mediafax.

„Tehnologia se mişcă atât de repede încât începe să sperie toată lumea”, declară pentru CNN Gi Fernando, fondator şi investitor al Free Formers, o companie care oferă firmelor şi tinerilor fără un loc de muncă training digital.

Referindu-se la schimbarea activităţii bancare şi a gestionării finanţelor, Gi Fernando susţine că „se va întâmpla mai curând decât credeţi”. Acesta este de părere că în cinci ani tehnologia prin care ne gestionăm activitatea bancară şi finanţele va fi de nerecunoscut.

Iată cele 5 elemente care se vor schimba sau vor dispărea în întregime în următorii cinci ani: Numerele PIN învechite şi cititoarele de carduri nefolositoare vor fi de domeniul trecutului, susţine Fernando.

Amprentele, cititoarele retinei, catarama curelei, ceasurile de mână şi chiar lentilele de contact vor înlocuinumerele PIN de modă veche şi cititoarele de carduri în tranzacţiile noastre moderne zilnice. „Vom vedea mult mai mult utilizarea datelor biometrice”, este de acord Steven Lewis, analist bancar la Ernst & Young. „Amprentele digitale şi scanarea ochilor vor înlocui semnăturile”, spune el.

Fernando susţine că va fi mult mai uşor să cumperi lucruri, fiind nevoie doar să mergi la magazin să iei ceea ce trebuie, plata fiind efectuată printr-un dispozitiv sau portabil. Cu toate că vor continua să existe fizic, multe dintre acestea nu vor fi la fel cum le ştim acum. Vor apărea bănci în supermarketuri, cafenele şi magazine, susţine Fernando.

Va fi la fel ca în secolul al XIV-lea în Veneţia, atunci când tranzacţiile se făceau în cafenele. „Oamenii simt nevoia să se întâlnească faţă în faţă”, explică Gi Fernando. Sucursalele băncilor vor semăna din ce în ce mai mult cu magazinele Apple, mai precizează acesta. Vor exista în continuare bancnote, pentru că sunt uşor de folosit, se transmit rapid şi sunt acceptate aproape oriunde. „Va dura mai mult până să dispară bancnotele”, afirmă Fernando. Între timp, smartphone-urile şi plăţile electronice vor creşte în popularitate.

„Vom avea o suită de tehnologii diferite. Vor fi persoane foarte dornice să utilizeze smartphone-ul. Alţii vor avea în continuare numerar, cecuri şi carduri”, spune Lewis. Vreţi să împrumutaţi bani, dar banca nu vă oferă  împrumut? Împrumuturile peer-to-peer (P2P), grupurile de creditare şi site-urile care împrumută bani direct persoanelor fizice şi juridice, fără a trece printr-o instituţie financiară tradiţională, vor fi din ce în ce mai populare.

Lending Club şi Prosper sunt două dintre cele mai mari companii care se ocupă cu împrumuturi P2P în Statele Unite. Ele au împrumutat 2,4 miliarde dolari în 2013, faţă de 871 milioane dolari în 2012. Un raport recent realizat de firma de capital de risc Foundation Capital a prezis că până în 2025 piaţa globală de împrumuturi P2P va ajunge la o valoare de peste 1 trilion de dolari.

Zilele în care vă duceţi la bancă sau la agentul de transfer de bani pentru a trimite banii câştigaţi în străinătate acasă sau pentru a trimite bani de acasă în străinătate sunt pe cale să apună.

Deja există o gamă largă de companii online, care oferă transferuri de bani cu comisioane de tranzacţionaremai mici – Transferwise, Kantox, CurrencyFair sunt doar câteva dintre acestea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.