FMI: Ucraina are nevoie de finanţare suplimentară

Share:

FMI a avertizat că Ucraina se confruntă cu un deficit de finanțare de 15 miliarde de dolari și a cerut guvernelor occidentale ca banii să fie alocați în următoarele săptămâni pentru a se evita un colaps financiar, se arată într-un articol apărut miercuri în publicația britanică ‘Financial Times’ (FT), potrivit Agerpres.

FMI a promis Ucrainei un ajutor financiar internațional de 27 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi, din care 17 miliarde vor fi furnizate de instituție, în schimbul unor ample măsuri de restructurare economică.”Nu va fi ușor pentru Ucraina, nu au mai rămas prea mulți bani acolo”, a afirmat un oficial implicat în negocierile dintre autoritățile de la Kiev și reprezentanții UE și FMI.

Alte surse au apreciat că deficitul de finanțare vine în urma declinului de 7% al PIB-ului Ucrainei și a colapsului exporturilor către Rusia, cel mai mare partener comercial al țării, ceea ce a dus la ieșiri masive de capital și la reducerea semnificativă a rezervelor valutare ale Băncii Centrale ale Ucrainei. De la începutul programului de asistență financiară, în aprilie, Ucraina a primit finanțare de 8,2 miliarde de dolari de la FMI și alți creditori internaționali.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și uniune vamală, a anunțat că Bruxelles-ul ia în considerare un nou program de asistență financiară pe lângă cei 1,6 miliarde de euro (două miliarde de dolari) pe care i-a promis deja Kievului. Guvernul ucrainean a solicitat UE încă două miliarde de euro. Dar ministrul italian de Finanțe, Pier Carlo Padoan, a afirmat că UE va acorda finanțare suplimentară Ucrainei numai dacă autoritățile de la Kiev vor face ‘un efort mai puternic’ pentru implementarea reformelor.

Premierul ucrainean Arseniy Yatseniuk a dat asigurări că Executivul este pregătit să adopte măsuri nepopulare, cum ar fi reduceri masive de cheltuieli și sporirea competitivității țării.

Săptămâna trecută, oficialii Băncii Centrale a Ucrainei au anunțat că rezervele valutare au scăzut în noiembrie la nouă miliarde de dolari, de la 16,3 miliarde de dolari în mai. Și rezervele de aur ale Ucrainei s-au înjumătățit. În prezent o misiune a Fondului Monetar Internațional se află în Ucraina pentru a discuta cu autoritățile despre aplicarea unor reforme economice profunde.

În recesiune neîntreruptă de peste doi ani, Ucraina este în pragul falimentului, fiind minată de o gravă criză economică, de căderea monedei naționale, de corupția endemică și de costul ridicat al conflictului armat din Est. FMI trebuie să deblocheze o nouă tranșă de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina, după cea de 4,6 miliarde de dolari deja plătită. Aceste fonduri sunt cruciale pentru autoritățile ucrainene, care trebuie să plătească datoria pentru gaz Rusiei și să găsească o soluție pentru penuria de cărbune care amenință țara odată cu venirea iernii.

Şi UE a acordat Ucrainei în 3 decembrie a doua tranșă de 1,6 miliarde de euro (două miliarde de dolari) din programul de asistență financiară convenit în martie.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.