Oficial palestinian, ucis în Cisiordania

0

Un oficial palestinian a fost ucis miercuri în confruntări cu militari israelieni, în timpul unei manifestaţii, în Cisiordania ocupată, potrivit unor surse medicale şi din domeniul securităţii.

Ziad Abu Ein, însărcinat cu dosarul colonizării în cadrul Autorităţii Palestiniene (AP), a decedat după ce a fost lovit la nivelul pieptului de către militari, în timpul unui marş de protest în satul Turmus Ayya, în apropiere de Ramallah, a anunţat o sursă palestiniană din domeniul securităţii, informeayă Mediafax.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a denunţat „atacul brutal care a provocat moartea” lui Ziad Abu Ein. Este un „act barbar, care nu poate fi nici acceptat şi nici tolerat”, a declarat Abbas, potrivit agenţiei oficiale WAFA. El a decretat trei zile de doliu şi a anunţat deschiderea unei anchete.

Oficialul palestinian a „murit ca un martir după ce a fost lovit în zona pieptului”, a declarat Ahmed Bitawi, directorul spitalului din Ramallah. Potrivit unui fotograf al AFP aflat la faţa locului, oficialul palestinian se afla printre cei aproximativ 300 de manifestanţi care se îndreptau spre colonia Adei Ad, cu intenţia de a planta măslini. Manifestanţii au fost arestaţi la un punct de control de militarii israelini, care au început să tragă cu gaze lacrimogene.

Manifestanţii au continuat să înainteze spre cordonul format de militari, iar, în acel moment, trei militari l-au lovit brutal pe Ziad Abu Ein la nivelul pieptului. Kamal Abou Safaka, colaborator al lui Ziad Abu Ein, a anunţat că oficialul a fost lovit cu o armă.

După cinci minute, Ziad Abu Ein s-a prăbuşit în iarbă, cu mâna la piept. Un militar israelian a încercat să-i acorde primul ajutor, iar ulterior oficialul palestinian a fost transportat la spital, unde a murit. Armata israeliană a anunţat că analizează informaţiile în legătură cu acest caz.

După moartea oficialului palestinian, gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut Autorităţii Palestiniene să oprească orice cooperare în domeniul securităţii cu Israelul.

Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, a cerut Israelului o „anchetă rapidă şi transparentă” privind circumstanţele „morţii brutale” a ministrului palestinian Ziad Abu Ein în confruntări cu militari israelieni. Ban Ki-Moon cere tuturor părţilor implicate să dea dovadă de maximă reţinere şi să evite escaladarea violenţelor”, a declarat Stephane Dujarrici, purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU.

Confruntări între palestinieni şi israelieni au izbucnit după ce un ministru palestinian, Ziad Abu Ein, a murit în Cisiordania, în urma unei altercaţii cu militari israelieni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.